Mozak će vam raditi kao sat: Pet savjeta doktorke koja je živjela preko 100 godina

GS
Mozak će vam raditi kao sat: Pet savjeta doktorke koja je živjela preko 100 godina

Živjela je 103 godine, ostajući vitalna i mentalno aktivna do samog kraja. Rita Levi-Montalčini ostavila je iza sebe nekoliko ključnih savjeta za očuvanje i razvoj moždanih vijuga, kao i za dug život

Rita Levi-Montalčini, rođena 22. aprila 1909. godine u Italiji, bila je jedan od najistaknutijih italijansko-američkih neurologa. Zajedno sa biohemičarem Stenlijem Koenom, 1986. godine dobila je Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu za otkriće supstance koja stimuliše i utiče na rast nervnih ćelija.

Živjela je 103 godine, ostajući vitalna i mentalno aktivna do samog kraja. Rita Levi-Montalčini ostavila je iza sebe nekoliko ključnih saveta za očuvanje i razvoj moždanih vijuga, kao i za dug život:

Čitanje teške literature – Mnogi naučnici tvrde da stalno učenje pomaže u očuvanju vitalnosti moždanih funkcija.

Rešavanje logičkih zadataka i ukrštenih reči – Ove aktivnosti podstiču mozak da razmišlja van uobičajenih okvira.

Pokušajte da zapamtite više – Na primjer, nakon čitanja svakog poglavlja, zatvorite knjigu i pokušajte da zapamtite detalje. Preslišavajte sebe i ponavljajte naučeno.

Učite strane jezike – Ne morate tečno govoriti jezik, poenta je u tome da se mozak "rasteže", čime se stvaraju nove neuronske veze. Preporučuje se oko 20 minuta učenja dnevno.

Sačuvajte pozitivan duh – Ovo je jedna od najvećih tajni dugog i srećnog života. Rita Levi-Montalčini je govorila:

"Prije svega, nemojte se plašiti poteškoća. One nam donose najbolje." Čak i kada se pojave teškoće i problemi, pokušajte da zadržite optimizam i u svemu vidite priliku za razvoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana