Мозак ће вам радити као сат: Пет савјета докторке која је живјела преко 100 година

ГС
Мозак ће вам радити као сат: Пет савјета докторке која је живјела преко 100 година

Живјела је 103 године, остајући витална и ментално активна до самог краја. Рита Леви-Монталчини оставила је иза себе неколико кључних савјета за очување и развој можданих вијуга, као и за дуг живот

Рита Леви-Монталчини, рођена 22. априла 1909. године у Италији, била је један од најистакнутијих италијанско-америчких неуролога. Заједно са биохемичарем Стенлијем Коеном, 1986. године добила је Нобелову награду за физиологију или медицину за откриће супстанце која стимулише и утиче на раст нервних ћелија.

Живјела је 103 године, остајући витална и ментално активна до самог краја. Рита Леви-Монталчини оставила је иза себе неколико кључних савета за очување и развој можданих вијуга, као и за дуг живот:

Читање тешке литературе – Многи научници тврде да стално учење помаже у очувању виталности можданих функција.

Решавање логичких задатака и укрштених речи – Ове активности подстичу мозак да размишља ван уобичајених оквира.

Покушајте да запамтите више – На примјер, након читања сваког поглавља, затворите књигу и покушајте да запамтите детаље. Преслишавајте себе и понављајте научено.

Учите стране језике – Не морате течно говорити језик, поента је у томе да се мозак "растеже", чиме се стварају нове неуронске везе. Препоручује се око 20 минута учења дневно.

Сачувајте позитиван дух – Ово је једна од највећих тајни дугог и срећног живота. Рита Леви-Монталчини је говорила:

"Прије свега, немојте се плашити потешкоћа. Оне нам доносе најбоље." Чак и када се појаве тешкоће и проблеми, покушајте да задржите оптимизам и у свему видите прилику за развој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана