Lejdi Di preminula na današnji dan prije 24 godine

GS
Foto: b92.net

Na današnji dan 1997. godine tragično u trideset šestoj godini preminula je princeza Dajana, kraljica srca, kako su je zvali od milja.

O tragičnoj noći u kojoj je izgubila život, puno je pisano, ali se tek nedavno saznalo da Dajana tog dana nije trebalo uopšte da bude u Parizu,prenosi B92.

Naime, prije 24 godine krenula je na ljetovanje s tadašnjim partnerom Dodijem al Fajedom, a dane su provodili na njegovoj jahti. Trebalo je da se vrati u London 28. avgusta, ali je odlagala put jer je jako željela malo privatnosti. Tog ljeta bila je izložena jakom medijskom linču i svaki dan odmora i privatnosti značio joj je. Podigla je puno prašine među britanskim političarima kada je tražila zabranu mina, zbog čega su je napali britanski torijevci, upoređujući je sa starletama koje koriste mirovna pitanja za vlastitu promociju. Osim toga, fotografije na kojoj se ljubi s Dodijem nedugo nakon prekida s hirurgom Hasnatom Kanom obišle su zemlju, zbog čega joj mediji nisu davali ni minut privatnosti, gdje god bi krenula. Zbog toga je u prvom redu i pobjegla iz zemlje.

Posljednjeg dana svog života omiljena princeza probudila se na jahti u Sardiniji, a odatle su privatnim avionom stigli do Pariza.Te noći Lejdi Di, Dodi Al-Fajed, tjelohranitelj Trevor Ris-Džons i zamjenik upravnika osiguranja hotela Ric u kom su odsjeli, Henri Pol krenuli su da napuste hotel kroz zadnji ulaz kako bi izbjegli paparace. Tjelohraniteljima se to činilo kao užasan plan, no Al Fajed je insistirao na tome i rekao kako je ideju već odobrio njegov otac, ujedno i vlasnik hotela Ric. Dajana je sjela iza suvozača i tjelohranitelja Risa-Džonsa, a Al-Fajed iza vozača Pola.

Paparaci su ih slijedili na motorima, a Pol je odlučio da ubrza u tunelu u kojem je brzina ograničena na 50 kilometara na sat kako bi im pobjegao i to toliko da je dosegao brzinu veću od 100 kilometara na sat. U jednom trenutku izgubio je kontrolu nad vozilom i udario u zid tunela. Na mestu su poginuli vozač i egipatski milioner Dodi Al Fajed, a Dajana i Ris-Džons teško su povrijeđeni.

Nesreća se dogodila tek 20 minuta nakon ponoći, ali "princeza srca" prevezena je u bolnicu tek dva sata poslije. Ono što se dogodilo prije odlaska u bolnicu malo je kome poznato. Prvi je na mjesto nesreće stigao doktor Frederik Mailez koji se upravo vraćao s privatne zabave. Ne znajući ko je uopšte u automobilu, prvi je uzeo njen život u svoje ruke. Prema njegovim riječima, Dajana je djelovala u redu, bez znatnih vidljivih povreda. Jedino što je primjetio jeste da teže diše, zbog čega je iz auta odmah donio masku s kiseonikom.

Dvadesetak minuta nakon nesreće stigla je i hitna pomoć, pružajući joj prijeko potrebnu pomoć jer je već tada pokazivala probleme sa srcem i disanjem. Više od pola sata prošlo je nakon dolaska hitne pomoći, a ljekari su se napokon oko jedan sat i 30 minuta nakon ponoći uputili s Dajanom u parišku bolnicu. Princeza je pretrpjela povrede lobanje i bedra te prelom ruke. Odmah je poslana na operaciju tokom koje su ustanovili da joj je pukla koronarna arterija, što je dovelo do izliva krvi u pluća. Stručnjaci za reanimaciju dva su sata potom pokušavali da je masažom srca održe u životu. Krvarenje je smanjeno ali je došlo do prestanka rada srca i Dajanu su proglasili mrtvom. Smrt Dajane i Dodija ostaje obavijena velom tajne i nakon 20 godina. Prvi optuženi bili su paparaci koji su ih u stopu pratili i nisu im pomogli nakon nesreće već su nastavili da fotografišu. Nakon toga sumnja je pala na vozača koji je navodno bio pijan. Sumnja se i na britansku obavještajnu službu kojoj nije odgovarala veza princeze sa muslimanom. Takođe je misterija i bijeli Fijat uno koji je u tunelu okrznuo auto u kom su bili Dajana i Dodi, a nakon toga je nestao sa mjesta nesreće.

Dodi je sahranjen iste večeri u Londonu, a Dajana 6. septembra 1997. godine na porodičnom imanju Spenserovih.

Dajana je pokopana na ostrvcetu usred jezera Raund Oval, na kojem plivaju četiri crna labuda, a do njenog groba treba proći uz 36 hrastova, zasađenih za svaku godinu njenog života. Sahranjena je u crnoj haljini koju je naručila nekoliko nedjelja prije smrti, s krunom koju joj je darovala Majka Tereza, a koja je umrla samo sedam dana poslije nje.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana