Лејди Ди преминула на данашњи дан прије 24 године

ГС
Foto: b92.net

На данашњи дан 1997. године трагично у тридесет шестој години преминула је принцеза Дајана, краљица срца, како су је звали од миља.

О трагичној ноћи у којој је изгубила живот, пуно је писано, али се тек недавно сазнало да Дајана тог дана није требало уопште да буде у Паризу,преноси Б92.

Наиме, прије 24 године кренула је на љетовање с тадашњим партнером Додијем ал Фаједом, а дане су проводили на његовој јахти. Требало је да се врати у Лондон 28. августа, али је одлагала пут јер је јако жељела мало приватности. Тог љета била је изложена јаком медијском линчу и сваки дан одмора и приватности значио јој је. Подигла је пуно прашине међу британским политичарима када је тражила забрану мина, због чега су је напали британски торијевци, упоређујући је са старлетама које користе мировна питања за властиту промоцију. Осим тога, фотографије на којој се љуби с Додијем недуго након прекида с хирургом Хаснатом Каном обишле су земљу, због чега јој медији нису давали ни минут приватности, гдје год би кренула. Због тога је у првом реду и побјегла из земље.

Посљедњег дана свог живота омиљена принцеза пробудила се на јахти у Сардинији, а одатле су приватним авионом стигли до Париза.Те ноћи Лејди Ди, Доди Ал-Фајед, тјелохранитељ Тревор Рис-Џонс и замјеник управника осигурања хотела Риц у ком су одсјели, Хенри Пол кренули су да напусте хотел кроз задњи улаз како би избјегли папараце. Тјелохранитељима се то чинило као ужасан план, но Ал Фајед је инсистирао на томе и рекао како је идеју већ одобрио његов отац, уједно и власник хотела Риц. Дајана је сјела иза сувозача и тјелохранитеља Риса-Џонса, а Ал-Фајед иза возача Пола.

Папараци су их слиједили на моторима, а Пол је одлучио да убрза у тунелу у којем је брзина ограничена на 50 километара на сат како би им побјегао и то толико да је досегао брзину већу од 100 километара на сат. У једном тренутку изгубио је контролу над возилом и ударио у зид тунела. На месту су погинули возач и египатски милионер Доди Ал Фајед, а Дајана и Рис-Џонс тешко су повријеђени.

Несрећа се догодила тек 20 минута након поноћи, али "принцеза срца" превезена је у болницу тек два сата послије. Оно што се догодило прије одласка у болницу мало је коме познато. Први је на мјесто несреће стигао доктор Фредерик Маилез који се управо враћао с приватне забаве. Не знајући ко је уопште у аутомобилу, први је узео њен живот у своје руке. Према његовим ријечима, Дајана је дјеловала у реду, без знатних видљивих повреда. Једино што је примјетио јесте да теже дише, због чега је из аута одмах донио маску с кисеоником.

Двадесетак минута након несреће стигла је и хитна помоћ, пружајући јој пријеко потребну помоћ јер је већ тада показивала проблеме са срцем и дисањем. Више од пола сата прошло је након доласка хитне помоћи, а љекари су се напокон око један сат и 30 минута након поноћи упутили с Дајаном у паришку болницу. Принцеза је претрпјела повреде лобање и бедра те прелом руке. Одмах је послана на операцију током које су установили да јој је пукла коронарна артерија, што је довело до излива крви у плућа. Стручњаци за реанимацију два су сата потом покушавали да је масажом срца одрже у животу. Крварење је смањено али је дошло до престанка рада срца и Дајану су прогласили мртвом. Смрт Дајане и Додија остаје обавијена велом тајне и након 20 година. Први оптужени били су папараци који су их у стопу пратили и нису им помогли након несреће већ су наставили да фотографишу. Након тога сумња је пала на возача који је наводно био пијан. Сумња се и на британску обавјештајну службу којој није одговарала веза принцезе са муслиманом. Такође је мистерија и бијели Фијат уно који је у тунелу окрзнуо ауто у ком су били Дајана и Доди, а након тога је нестао са мјеста несреће.

Доди је сахрањен исте вечери у Лондону, а Дајана 6. септембра 1997. године на породичном имању Спенсерових.

Дајана је покопана на острвцету усред језера Раунд Овал, на којем пливају четири црна лабуда, а до њеног гроба треба проћи уз 36 храстова, засађених за сваку годину њеног живота. Сахрањена је у црној хаљини коју је наручила неколико недјеља прије смрти, с круном коју јој је даровала Мајка Тереза, а која је умрла само седам дана послије ње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана