Konzulat u Njujorku: Solidarnost i podrška Teslinom naučnom centru

Tanjug
Konzulat u Njujorku: Solidarnost i podrška Teslinom naučnom centru

NjUJORK - Generalni konzulat Srbije u Njujorku obavestio je predsednika i druge zvaničnike o požaru u Teslinom naučnom centru i saopštio da se još čekaju rezultati istrage koja je u toku.

"Dok čekamo zvanične informacije i rezultate strage koja je u toku, naša osnovna briga u ovom trenutku je da pružimo punu solidarnost i podršku našim prijateljima iz Teslinog naučnog centra u ovim teškim trenucima", navodi se u saopštenju konzulata.

U saopštenju se ističe da su sa osećajem šoka i tuge primili uznemirujuće vijesti o požaru u Teslinom naučnom centru i dodaje da će generalni konzul Vladimir Božović, zajedno sa zaposlenima u Generalnom konzulatu, u nastupajućem periodu biti potpuno posvećen pružanju svake neophodne pomoći Teslinom naučnom centru.

"Naše misli su sa svima onima koji duboko poštuju i dive se neprocenjivom radu i posvećenosti koju zaposleni u Teslinom naučnom centru svakodnevno pokazuju u svojim naporima da se očuva nasleđe Nikole Tesle, velikog srpsko-američkog naučnika i izumitelja", kaže se u saopštenju.

Takođe, nadaju se brzom i potpunom oporavku vatrogasca povređenog u jutrošnjem incidentu.

"Svakako, vest koja nas je jedino i mogla obradovati u ovakvoj situaciji, jeste ta da niko nije izgubio život u ovom požaru. Ipak, svesni smo ozbiljnosti materijalne štete, čija puna razmera tek treba da bude procijenjena", navodi se u saopštenju. Konzulat uverava javnost da će Srbija biti posvećena tome da njen odgovor na ovaj nemili događaj bude u skladu sa ozbiljnošću situacije.

Danas, ali i u narednim danima, Generalni konzul će posetiti Teslin naučni centar, kako bi lično prenio iskrenu podršku svima koji su direktno ili indirektno pogođeni ovim strašnim događajem. "

U Generalnom konzulatu Republike Srbije u Njujorku smo uvjereni da ono što se danas dogodilo neće uticati na nastavak napora ka potpunoj obnovi poslednje laboratorije Nikole Tesle.

Umjesto toga, očekujemo da će ovaj događaj poslužiti kao sila ujedinjenja, koja će okupiti dobronamerne pojedince i grupe, a kako bismo svi zajedno nastavili da slavimo večno nasleđe i dostignuća Nikole Tesle u godinama i decenijama koje dolaze", navodi se u saopštenju konzulata.

Teslin naučni centar u Vordenklifu, jedinu Teslinu preostalu laboratoriju na Long Ajlendu u Njujorku, danas je zahvatio požar. Zgrada je trenutno pod opsežnom rekonstrukcijom, a plan je bio da do juna bude otvoren Centar za posetioce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana