Конзулат у Њујорку: Солидарност и подршка Теслином научном центру

Танјуг
Конзулат у Њујорку: Солидарност и подршка Теслином научном центру

ЊУЈОРК - Генерални конзулат Србије у Њујорку обавестио је председника и друге званичнике о пожару у Теслином научном центру и саопштио да се још чекају резултати истраге која је у току.

"Док чекамо званичне информације и резултате страге која је у току, наша основна брига у овом тренутку је да пружимо пуну солидарност и подршку нашим пријатељима из Теслиног научног центра у овим тешким тренуцима", наводи се у саопштењу конзулата.

У саопштењу се истиче да су са осећајем шока и туге примили узнемирујуће вијести о пожару у Теслином научном центру и додаје да ће генерални конзул Владимир Божовић, заједно са запосленима у Генералном конзулату, у наступајућем периоду бити потпуно посвећен пружању сваке неопходне помоћи Теслином научном центру.

"Наше мисли су са свима онима који дубоко поштују и диве се непроцењивом раду и посвећености коју запослени у Теслином научном центру свакодневно показују у својим напорима да се очува наслеђе Николе Тесле, великог српско-америчког научника и изумитеља", каже се у саопштењу.

Такође, надају се брзом и потпуном опоравку ватрогасца повређеног у јутрошњем инциденту.

"Свакако, вест која нас је једино и могла обрадовати у оваквој ситуацији, јесте та да нико није изгубио живот у овом пожару. Ипак, свесни смо озбиљности материјалне штете, чија пуна размера тек треба да буде процијењена", наводи се у саопштењу. Конзулат уверава јавност да ће Србија бити посвећена томе да њен одговор на овај немили догађај буде у складу са озбиљношћу ситуације.

Данас, али и у наредним данима, Генерални конзул ће посетити Теслин научни центар, како би лично пренио искрену подршку свима који су директно или индиректно погођени овим страшним догађајем. "

У Генералном конзулату Републике Србије у Њујорку смо увјерени да оно што се данас догодило неће утицати на наставак напора ка потпуној обнови последње лабораторије Николе Тесле.

Умјесто тога, очекујемо да ће овај догађај послужити као сила уједињења, која ће окупити добронамерне појединце и групе, а како бисмо сви заједно наставили да славимо вечно наслеђе и достигнућа Николе Тесле у годинама и деценијама које долазе", наводи се у саопштењу конзулата.

Теслин научни центар у Ворденклифу, једину Теслину преосталу лабораторију на Лонг Ајленду у Њујорку, данас је захватио пожар. Зграда је тренутно под опсежном реконструкцијом, а план је био да до јуна буде отворен Центар за посетиоце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана