Gradonačelnik Venecije o uvođenju ulaznice za grad: Hrabar sam k'o Marko Polo

GS
Gradonačelnik Venecije o uvođenju ulaznice za grad: Hrabar sam k'o Marko Polo

Venecija će postati prvi veliki grad na svijetu koji je uveo "ulaznicu“, a odluku da uvede takvu mjeru gradonačelnik Venecije nazvao je hrabrom i uporedio se sa legendarnim moreplovcem Markom Polom.

Gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro rekao je da cilj naplaćivanja ulaza nije da popuni gradske kase, već da zaštiti istorijski grad, koji privlači 40.000 posjetilaca dnevno i učini ga lakšim za život.

Karte po cijeni od pet evra već mogu da se kupe ili rezervišu onlajn i važe za period od 25. aprila do 14. jula. Gradske vlasti podrazumijevaju period od dva i po mjeseca probnim.

"Imamo dužnost da očuvamo veličanstvene istorijske centre širom svijeta. Tokom istorije, niko nije rizikovao da pokuša ovako nešto. Nijedan političar ne bi uradio ovo što ću ja uraditi. Ukoliko uspije, svi će reći da je banalno, a ako ne uspije onda će kritikovati“, rekao je gradonačelnik novinarima.

Dok je razmišljao o hrabrim ljudima spremnim na rizik, Brunjaro kaže da mu je na pamet pao Marko Polo, koji je 1271. sa samo 17 godina isplovio iz Venecije i putovao sve do Azije.

"Nije znao gdje ide, nije bilo dži-pi-esa… i stigao je u Kinu. I onda se vratio u Veneciju sa važnim znanjem“, istakao je Brunjaro.

Oni koji se odluče da posjete Veneciju dobiće, kada budu rezervisali i platili kartu, kju-ar kod koji će im biti neophodan za obilazak istorijskog centra. Kontrolori će obavljati provjere, a oni koji nemaju kartu rizikuju kaznu i do 300 evra.

Stanovnici, putnici, učenici i djeca ispod 14 godina su izuzeti, kao i turisti koji ostaju da prenoće.

Mnogi su kritikovali ovakvu odluku, govoreći da je mjera neustavna i ograničava slobodu kretanja, dok drugi tvrde da bi mogla da odbije turiste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana