Градоначелник Венеције о увођењу улазнице за град: Храбар сам к'о Марко Поло

ГС
Градоначелник Венеције о увођењу улазнице за град: Храбар сам к'о Марко Поло

Венеција ће постати први велики град на свијету који је увео "улазницу“, а одлуку да уведе такву мјеру градоначелник Венеције назвао је храбром и упоредио се са легендарним морепловцем Марком Полом.

Градоначелник Венеције Луиђи Бруњаро рекао је да циљ наплаћивања улаза није да попуни градске касе, већ да заштити историјски град, који привлачи 40.000 посјетилаца дневно и учини га лакшим за живот.

Карте по цијени од пет евра већ могу да се купе или резервишу онлајн и важе за период од 25. априла до 14. јула. Градске власти подразумијевају период од два и по мјесеца пробним.

"Имамо дужност да очувамо величанствене историјске центре широм свијета. Током историје, нико није ризиковао да покуша овако нешто. Ниједан политичар не би урадио ово што ћу ја урадити. Уколико успије, сви ће рећи да је банално, а ако не успије онда ће критиковати“, рекао је градоначелник новинарима.

Док је размишљао о храбрим људима спремним на ризик, Бруњаро каже да му је на памет пао Марко Поло, који је 1271. са само 17 година испловио из Венеције и путовао све до Азије.

"Није знао гдје иде, није било џи-пи-еса… и стигао је у Кину. И онда се вратио у Венецију са важним знањем“, истакао је Бруњаро.

Они који се одлуче да посјете Венецију добиће, када буду резервисали и платили карту, кју-ар код који ће им бити неопходан за обилазак историјског центра. Контролори ће обављати провјере, а они који немају карту ризикују казну и до 300 евра.

Становници, путници, ученици и дјеца испод 14 година су изузети, као и туристи који остају да преноће.

Многи су критиковали овакву одлуку, говорећи да је мјера неуставна и ограничава слободу кретања, док други тврде да би могла да одбије туристе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана