Tvrdoš, centar duhovnosti nadomak Trebinja: Čuvar vjere koji odolijeva vremenu i prkosi nedaćama

Milijana Latinović
Foto: Velibor Tripić

Manastir Tvrdoš nadomak Trebinja, svetinja sagrađena na temeljima crkve iz četvrtog vijeka, rušen šest puta i podizan iz pepela, neumorni je čuvar vjere, koji odolijeva vremenu i prkosi svim nedaćama.

Smješten je pet kilometara zapadno od grada, na desnoj obali Trebišnjice i jedan je od najstarijih kulturno-istorijskih spomenika u Srpskoj. Već na prvom koraku ka svetinji, mir i spokoj ovladaju dušom, a čovjek zaboravi sve brige i teret koji nosi na leđima. U to se uvjerila i ekipa “Glasa”. Berba u vinogradima bila je u punom jeku, a miris tek ubralih grozdova ispunjavao vazduh oko jedinstvenog centra vjerskog i vinskog turizma, koji godišnje posjeti oko 300.000 ljudi, svih nacija i vjeroispovijesti, zbog čega i kažu da je Tvrdoš manastir za koji je čuo cijeli svijet.

- Manastir, koji je i centar Eparhije zahumsko-hercegovačke - počinje priču jeromonah Porfirije - sagradili su sveti car Konstantin i njegova majka Jelena. Temelji iz četvrtog i dvije ranohrišćanske grobnice iz petog ili šestog vijeka, jedinstven su prozor u prošlost.

- Tvrdoš je u narodu najviše poznat po svetom Vasiliju, koji je ovdje zamonašen i 12 godina živio u manastiru. To je bilo doba tursko-mletačkog rata i on se morao povući u današnji Nikšić, a potom je otišao u ostroške stijene. To je bio zlatni period manastira. Dio monaha otišao je s njim, a u Herceg Novi, gdje su sagradili manastir Savinu i odnijeli sve dragocjene stvari i riznicu Tvrdoša. Kada su se Mlečani povlačili, postavili su dinamit i sve podigli u vazduh - priča jeromonah Porfirije. Manastir je bio porušen nepunih 300 godina. Obnovljen je u roku od dvije godine zahvaljujući Trebinjcu Nikoli Runjevcu, koji je živio i radio u Americi.

- On je dao novac da bude obnovljena crkva. Četiri kamena stuba koji drže kube i četiri prstena, Bogorodičino kolo su iz vremena kralja Milutina. Dio zida oslikan je u 15. vijeku. Iz tog vremena je freska koja prikazuje lik majke Božije i oreol Hrista. Riječ je o sceni oplakivanje, skidanje Hrista sa krsta. To je bila velika kompozicija, a dio koji danas čuvamo u manastiru nađen je 1999. godine prilikom arheoloških iskopavanja. Freska je pronađena petnaestak metara od manastira - ispričao je jeromonah Porfirije. Početkom posljednjeg rata u BiH, sjedište eparhije premješteno je iz Mostara u Tvrdoš. Dolaskom vladike Atanasija počela je obnova duhovnog života u Eparhiji, jednoj među prve tri koje je osnovao Sveti Sava.

- Njega je zamijenio vladika Grigorije, a potom počinje obnova monaškog života u Tvrdošu i manastirske ekonomije. Danas ovdje živi 13 monaha - ispričao je. U Tvrdošu se čuva desna ruka svete Jelene Anžujske, dio mošti svetog Joasafa, jednog od posljednjih iz loze Nemanjića koji je podigao Velike Meteore u Grčkoj te dio moštiju svete Anastasije, majke Svetog Save, kao i dio Časnog krsta na kojem je Hristos bio razapet. Jedino u Tvrdošu i na Cetinju čuva se dio Časnog krsta. Osim toga u manastiru se čuva i dio moštiju prevlačkih, prebilovačkih i jasenovačkih mučenika. Oni koji dolaze da dušu nahrane vjerom u Tvrdošu se mole i pred freskom sa likom trogodišnje Milice Rakić, koja je stradala 1999. godine u NATO bombardovanju Srbije.

- Na inicijativu vladike Atanasija, i uz blagoslov patrijarha Pavla, freskopisac Nikola Lubardić iz Beograda je na desnoj strani u manastiru oslikao fresku sa likom male Milice na kojoj piše: “Sv. n. Muč. (sveta novomučenica) od NATO Milica dete” - kazao je jeromonah Porfirije i dodao da se preko puta nalazi freska Ane Jovanović, majke svetog Vasilija.

Osim po duhovnosti, Tvrdoš je nadaleko poznat i po vinskom turizmu, a vrhunska vina ovdje su se proizvodila još u 15. vijeku, o čemu svjedoči podrum iz tog doba pronađen devedesetih.

Direktor tvrdoške vinarije Tihomir Kuduz priča da proizvode vina od autohtonih hercegovačkih sorti, žilavka i vranac, a osim toga i internacionalna, merlo, kabarne i šardone.

- Nastavili smo da gajimo tradiciju pravljenja vina dugu šest vijekova. Naši vinogradi prostiru se na 160 hektara. Poznati smo i po tome što smo osvojili najviše međunarodnih nagrda za kvalitet vina, a posebno smo ponosni na zlatnu medalju sa Dekanterovog takmičenja u Londonu za naše vino vranac, koju smo osvojili 2018. godine - ispričao je Kuduz.

Vinarija manastira Tvrdoš jedan je od najvećih izvoznika vina u regionu, a kvalitetna vina nastala u njihovim podrumima već osam godina stižu i do Japana i Brazila. Na mjestu gdje se prepliću vijekovi, vjera, istorija i tradicija, svaki kamen priča posebnu priču.

- Podrum za održavanje vina u sklopu kojeg se nalazi i degustaciona sala sagrađen je od kamena iz Hercegovine i to je jedan dio iz Nevesinja, drugi iz Bileće, a treći iz Mostara, onaj isti od kojeg je napravljen i mostarski Stari most - ponosno kazuje Kuduz. Na jednoj strani podruma zubu vremena odolijeva i zid iz devetog vijeka, koji se nekada prostirao oko cijelog manastira, a danas je nijemi svjedok davno minulih vremena.

Mrkonjići

Selo Mrkonjići smješteno je u vrletima Popovog polja, nadomak Trebinja. Iako opustjelo, selo u kojem je 1610. godine rođen sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški, svake godine pohodi veliki broj vjernika da bi se pomolili svetitelju koji je zbog iscjeliteljskih moći u narodu nazvan Vasilije Čudotvorac. Rođen je kao Stojan Jovanović, od majke Ane i oca Petra Jovanovića. U selu u kojem je rođen, na temeljima rodne kuće podignut je hram posvećen svetom Vasiliju. U selu je u toku i izgradnja crkveno-duhovnog centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana