Znate li gdje se zapravo nalazi Tunguzija?

Agencije
Znate li gdje se zapravo nalazi Tunguzija?

Ustaljeni način da opišemo neku zabit ili daleko, osamljeno mjesto je da kažemo da se to mjesto nalazi "u Tunguziji". Međutim, mnogi nemaju predstavu o tome gdje se Tunguzija nalazi.

Na Instagram stranici Geoinsta podijeljena je mapa Evenkijskog rejona ili Evenkije koja je mnogima poznata po imenu Tunguzija. Nalazi se u sjeveroistočnom dijelu Krasnojarske Pokrajine u Rusiji.

Ova regija čije ime se u svakodnevnom govoru na području Balkana često spominje, poznata je po eksploziji koja se desila 1908. godina i naziva se Tunguska eksplozija.

Ova do danas nerazjašnjena eksplozija se dogodila u blizini rijeke Tunguske. Događaj se spominje i kao Velika Sibirska eksplozija. Pretpostavlja se da je asteroid pao i izgorio iznad tog područja.

Zbog eksplozije su stabla u krugu od 30 kilometara uništena i spaljena, a prozori i vrata u 65 kilometara udaljenom mjestu Vanavara su popucali. Procjenjuje se da je događaj obuhvatio područje površine od 2.000 kilometara kvadratnih i uništio 60 miliona stabala.

Potom, 2019. u ovoj regiji pojavio se meteorit koji je dospio na naslovne strane svjetskih medija. Komad je pronađenu rijeci Podkamennaja Tunguska u blizini sela Učami u Krasnojarskom regionu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by GEOINSTA (@geografija_insta)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana