Знате ли гдје се заправо налази Тунгузија?

Агенције
Знате ли гдје се заправо налази Тунгузија?

Устаљени начин да опишемо неку забит или далеко, осамљено мјесто је да кажемо да се то мјесто налази "у Тунгузији". Међутим, многи немају представу о томе гдје се Тунгузија налази.

На Инстаграм страници Геоинста подијељена је мапа Евенкијског рејона или Евенкије која је многима позната по имену Тунгузија. Налази се у сјевероисточном дијелу Краснојарске Покрајине у Русији.

Ова регија чије име се у свакодневном говору на подручју Балкана често спомиње, позната је по експлозији која се десила 1908. година и назива се Тунгуска експлозија.

Ова до данас неразјашњена експлозија се догодила у близини ријеке Тунгуске. Догађај се спомиње и као Велика Сибирска експлозија. Претпоставља се да је астероид пао и изгорио изнад тог подручја.

Због експлозије су стабла у кругу од 30 километара уништена и спаљена, а прозори и врата у 65 километара удаљеном мјесту Ванавара су попуцали. Процјењује се да је догађај обухватио подручје површине од 2.000 километара квадратних и уништио 60 милиона стабала.

Потом, 2019. у овој регији појавио се метеорит који је доспио на насловне стране свјетских медија. Комад је пронађену ријеци Подкаменнаја Тунгуска у близини села Учами у Краснојарском региону.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by GEOINSTA (@geografija_insta)

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана