Superjahta ruskog milijardera koja vrijedi 120 miliona dolara ide na aukciju

GS
Foto: printscreen

Sankcionisani ruski milijarder Andrej Gurjev pokušao je svaki trik da spasi svoju superjahtu Alfa Nero. Saga o jahti koja je otplovila u nepoznatom pravcu počela je prošle godine u martu kada je runda sankcija američkih zvaničnika ostavila vlasnike sankcionisane, a superjahta Okeanko usidrena je u luci Falmut.

Sada se Vlada Antigve i Barbude sprema da proda Alfa Nero koja je bila usidrena u marini od februara 2022. godine. Vlada Antigve i Barbude će uskoro u medijima objaviti obavještenje o prodaji megajahte koja pripada ruskom tajkunu.

Spriječiti štetu

Ministar informisanja Melford Nikolas rekao je da je Alfa Nero "napuštena" u Antigvi i Barbudi. On je dalje naveo da potez Vlade samo pokušava da spriječi dalju štetu na luksuznoj jahti vrijednoj 120 miliona dolara.

U saopštenju iz Kancelarije premijera Antigve i Barbude se navodi: 

- Obavještenje novinama i drugim medijima bit će objavljeno u periodu od deset dana, u kojem će javnost biti informisana o prodaji jahte Alfa Nero, kako bi se ispunili zahtjevi zakona za prinudnu prodaju. Vlada Antigve i Barbude će prodati jahtu onome ko da najveću ponudu - navode.

Zadivljujući interijer

Podsjetimo da je jahta od blizu 75 miliona dolara Dmitrijeviča Pumpjanskog naziva Aksioma, šestospratnica sa infiniti bazenom i kinom prodata za 37,5 miliona dolara. Prema tome, Alfa Nero bi imala sreće ako dostigne cijenu između 60 i 80 miliona dolara. 

Jahta vrijedna 120 miliona je djelo holandskog brodogradilišta Okeanko, a dizajnirali su je Nuvolari & Lenard sa zadivljujućim interijerom Alberta Pinta. Alfa Nero može da primi dvanaest gostiju u šest kabina na četiri palube.

Zapanjujući infiniti bazen je remek-djelo koje se udvostručuje kao plesni podijum ili heliodrom koristeći hidraulični sistem. Luksuzna jahta uključuje tri odvojene trpezarije, plesnu salu, teretanu, kozmetički salon, spa centar, stakleni lift sa pristupom na sve četiri palube i klub na plaži, prenosi Avaz

Ko je Grujev

Andrej Gurjev je poznati saradnik predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i ranije je bio u Vladi Ruske Federacije. Gurjev (62) je bio bivši šef FosAgroa, a odmah poslije sankcionisanja otišao je s te funkcije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana