SAD ima više sajtova sa lažnim vijestima, nego pravih medija

Tanjug
SAD ima više sajtova sa lažnim vijestima, nego pravih medija

VAŠINGTON - Istraživanje koje je sprovela Organizacija za odbranu od dezinformacija "NewsGuard" pokazalo je da u SAD ima više sajtova sa lažnim vijestima, nego pravih medija.

Lažni sajtovi koji žele da odaju utisak da su informativni sada su brojniji od legitimnih lokalnih info-sajtova vijesti, a Rusija igra vodeću ulogu u njihovom širenju, kažu medijski analitičari, prenosi GA.

Oni koji stoje iza ovakvih sajtova su uglavnom stranački subjekti ili oni koji plasiraju tekstove za "klik-bejt" i generisanje maksimalnog profita, navodi "NewsGuard" uz obrazloženje da je upotreba tehnologije i vještačke inteligencije omogućila rast lažnih info-sajtova.

Urednica "NewsGuard" za AI i strani uticaj Mekenzi Sadegi, rekla je za Glas Amerike da brojke najavljuju sumorni razvoj događaja koji bi mogao da predstavlja pretnju slobodi štampe i predsjedničkim izborima u SAD doprinoseći daljem padu povjerenja u onlajn medije.

"Broj ovih sajtova se povećao po veličini, obimu i sofisticiranosti. Sada vidimo da je broj od 1.265 premašio broj dnevnih lokalnih novina u SAD, što je reklo bi se alarmantno", navela je Sadegi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana