САД има више сајтова са лажним вијестима, него правих медија

Танјуг
САД има више сајтова са лажним вијестима, него правих медија

ВАШИНГТОН - Истраживање које је спровела Организација за одбрану од дезинформација "NewsGuard" показало је да у САД има више сајтова са лажним вијестима, него правих медија.

Лажни сајтови који желе да одају утисак да су информативни сада су бројнији од легитимних локалних инфо-сајтова вијести, а Русија игра водећу улогу у њиховом ширењу, кажу медијски аналитичари, преноси ГА.

Они који стоје иза оваквих сајтова су углавном страначки субјекти или они који пласирају текстове за "клик-бејт" и генерисање максималног профита, наводи "NewsGuard" уз образложење да је употреба технологије и вјештачке интелигенције омогућила раст лажних инфо-сајтова.

Уредница "NewsGuard" за АИ и страни утицај Мекензи Садеги, рекла је за Глас Америке да бројке најављују суморни развој догађаја који би могао да представља претњу слободи штампе и предсједничким изборима у САД доприносећи даљем паду повјерења у онлајн медије.

"Број ових сајтова се повећао по величини, обиму и софистицираности. Сада видимо да је број од 1.265 премашио број дневних локалних новина у САД, што је рекло би се алармантно", навела је Садеги.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана