Radnici Ilona Maska živjeće u novom gradu: Planirana gradnja 110 kuća

GS
Radnici Ilona Maska živjeće u novom gradu: Planirana gradnja 110 kuća

Milijarderu Ilonu Masku nije bilo dovoljno što se iz Kalifornije preselio u Teksas, što je zaposjeo čitave gradove kako bi lansirao rakete u svemir, već želi da sagradi i potpuno novi grad.

Mask, navodno, planira da izgradi “utopiju” u Teksasu, nadomak grada Ostina, gdje bi živjeli i radili njegovi zaposleni. Saradnici, povezani sa bogatašem i njegovim kompanijama, već su do sada kupili stotine hektara zemlje u toj američkoj saveznoj državi, u nadi da će se osnovati novi grad Snejlbruk - što se odnosi na maskotu kompanije “Bored”, puža Garija.

Kako se procjenjuje, u posljednje tri godine već je kupljeno više od 1.400 hektara u blizini Ostina.

Tokom godina, tehnološke kompanije su na sve načine mamile radnike kako bi radili što duže. Ukoliko bi i živjeli u istom mjestu gdje i rade, Mask bi prenio priču na viši nivo.

Vlasnik kompanija “Boring Co”, “Tesla” i “Spejs iks”, koje sve imaju velike pogone u blizini Ostina, želi da njegovi radnici žive u pristupačnim domovima.

Očekuje se da će se tokom projekta Snejlbruk izgraditi više od 100 domova, kao i propratni objekti - bazeni i područja za druge sportske aktivnosti na otvorenom.

Šta je Mask sve smislio?

Američki mediji prenose da je projekat uveliko započet jer je Mask već prisustvovao velikom broju sastanaka sa vlasnicima zemljišta i imanja i agentima nekretnina. Zajedno sa osobljem je predstavio ideju “teksaške utopije duž rijeke Kolorado”.

Grad bi trebalo da se nalazi u okrugu Bastrop, oko 60 kilometara od Ostina, što bi Masku omogućilo da sam reguliše određena pitanja u sopstvenoj opštini.

Sudski dokumenti, podneseni u januaru, pokazuju da postoji plan o gradnji 110 domova nadomak Snejlbruka. Prema teksaškom zakonu, grad mora imati najmanje 201 stanovnika i odobrenje okružnog sudije kako bi bio priznat.

Ipak, “Volstrit žurnal” je prenio da zvaničnici Maskovih kompanija žele da se to obavlja u tajnosti.

- Žele da stvari obave prije nego što bilo ko primijeti da se uopšte događaju - rekao je programer Čep Ambrouz, čija kuća gleda na postrojenja kompanija “Boring Company” i “Spejs iks”.

Prema određenim izvorima, Mask već posjeduje 2.400 hektara zemlje. Podsjetimo, prije dvije godine Mask se iz Kalifornije preselio u Teksas, gdje je premjestio i veliki dio svog poslovanja. U Kaliforniji mu je smetala, kako je rekao, pretjerana regulacija, ali i veliki porezi.

U Teksasu, sa druge strane, manji su zahtjevi koje treba ispuniti kada je riječ o pravima radnika ili životnoj sredini, a takođe postoji veliki broj zemljišnih posjeda koji su slabo regulisani. Država takođe ne ubira porez na dobit preduzeća niti pojedincima naplaćuje porez na kapitalnu dobit ili prihod.

U svaku kupovinu zemljišta Mask je lično upućen, a u većini slučajeva se potpisuju i ugovori o neotkrivanju podataka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana