Радници Илона Маска живјеће у новом граду: Планирана градња 110 кућа

ГС
Радници Илона Маска живјеће у новом граду: Планирана градња 110 кућа

Милијардеру Илону Маску није било довољно што се из Калифорније преселио у Тексас, што је запосjео читаве градове како би лансирао ракете у свемир, већ жели да сагради и потпуно нови град.

Маск, наводно, планира да изгради “утопију” у Тексасу, надомак града Остина, гдjе би живјели и радили његови запослени. Сарадници, повезани са богаташем и његовим компанијама, већ су до сада купили стотине хектара земље у тој америчкој савезној држави, у нади да ће се основати нови град Снејлбрук - што се односи на маскоту компаније “Боред”, пужа Гарија.

Како се процjењује, у посљедње три године већ је купљено више од 1.400 хектара у близини Остина.

Током година, технолошке компаније су на све начине мамиле раднике како би радили што дуже. Уколико би и живјели у истом мјесту гдје и раде, Маск би пренио причу на виши ниво.

Власник компанија “Боринг Цо”, “Тесла” и “Спејс икс”, које све имају велике погоне у близини Остина, жели да његови радници живе у приступачним домовима.

Очекује се да ће се током пројекта Снејлбрук изградити више од 100 домова, као и пропратни објекти - базени и подручја за друге спортске активности на отвореном.

Шта је Маск све смислио?

Амерички медији преносе да је пројекат увелико започет јер је Маск већ присуствовао великом броју састанака са власницима земљишта и имања и агентима некретнина. Заједно са особљем је представио идеју “тексашке утопије дуж ријеке Колорадо”.

Град би требало да се налази у округу Бастроп, око 60 километара од Остина, што би Маску омогућило да сам регулише одређена питања у сопственој општини.

Судски документи, поднесени у јануару, показују да постоји план о градњи 110 домова надомак Снејлбрука. Према тексашком закону, град мора имати најмање 201 становника и одобрење окружног судије како би био признат.

Ипак, “Волстрит журнал” је пренио да званичници Маскових компанија желе да се то обавља у тајности.

- Желе да ствари обаве прије него што било ко примијети да се уопште догађају - рекао је програмер Чеп Амброуз, чија кућа гледа на постројења компанија “Боринг Цомпанy” и “Спејс икс”.

Према одређеним изворима, Маск већ посједује 2.400 хектара земље. Подсјетимо, прије двије године Маск се из Калифорније преселио у Тексас, гдје је премјестио и велики дио свог пословања. У Калифорнији му је сметала, како је рекао, претјерана регулација, али и велики порези.

У Тексасу, са друге стране, мањи су захтјеви које треба испунити када је ријеч о правима радника или животној средини, а такође постоји велики број земљишних посједа који су слабо регулисани. Држава такође не убира порез на добит предузећа нити појединцима наплаћује порез на капиталну добит или приход.

У сваку куповину земљишта Маск је лично упућен, а у већини случајева се потписују и уговори о неоткривању података.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана