Plavi kitovi se vraćaju u tropsko utočište

Tanjug
Plavi kitovi se vraćaju u tropsko utočište

LONDON- Plavi kitovi, najveći sisari na planeti Zemlji ponovo prave svoje kućište u dijelu Indijskog okeana u kome su prije nekoliko decenija istrebljeni, prenio je danas Bi-Bi-Si.

Istraživači i filmadžije snimili su kitove 2020. i 2021. na Sejšelima, ali je posle godinu dana, zahvaljujući audio snimku pod vodom, utvrđeno da su proveli nekoliko mjeseci u tom regionu, što znači da se možda ponovo tu razmnožavaju.

Naučnici uključeni u ovu misiju opisali su otkriće kao pobjedu očuvanja životne sredine nakon što je šezdesetih godina sovjetska flota kitolovaca desetkovala populaciju ovih životinja.

 "Ovo je najveća životinja koja je ikad postojala na planeti. Želimo da znamo gdje se vraćaju, a otkriće da ih ponovo ima oko Sejšela je nevjerovatno uzbudljivo", rekla je jedna od vodećih istraživača dr Kejt Staford.

Onda je dodala da to znači da bi Sejšeli mogli biti veoma važni za plave kitove.

"Postoji potencijal da su Sejšeli oblast za razmnožavanje ili za gajenje mladunčadi. Nema mnogo brodskog saobraćaja oko Sejšela, pa bismo mogli da mislimo o toj oblasti kao o lijepom, tihom i bezbjednom mjestu za plave kitove", izjavila je Stafordova.

Naučno istraživanje objavljeno je u "Journal of Endangered Species Research", a izvedeno je tako što je podvodni mikrofon ostavljen pod vodom na godinu dana, gdje je snimao 15 minuta na svakih sat vremena, svakog dana.

More oko Sejšela, koje ima površinu od oko 400.000 kvadratnih kilometara, a sada je zaštićeno i predstavlja svojevrsno tropsko utočište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana