Плави китови се враћају у тропско уточиште

Танјуг
Плави китови се враћају у тропско уточиште

ЛОНДОН- Плави китови, највећи сисари на планети Земљи поново праве своје кућиште у дијелу Индијског океана у коме су прије неколико деценија истребљени, пренио је данас Би-Би-Си.

Истраживачи и филмаџије снимили су китове 2020. и 2021. на Сејшелима, али је после годину дана, захваљујући аудио снимку под водом, утврђено да су провели неколико мјесеци у том региону, што значи да се можда поново ту размножавају.

Научници укључени у ову мисију описали су откриће као побједу очувања животне средине након што је шездесетих година совјетска флота китоловаца десетковала популацију ових животиња.

 "Ово је највећа животиња која је икад постојала на планети. Желимо да знамо гдје се враћају, а откриће да их поново има око Сејшела је невјероватно узбудљиво", рекла је једна од водећих истраживача др Кејт Стафорд.

Онда је додала да то значи да би Сејшели могли бити веома важни за плаве китове.

"Постоји потенцијал да су Сејшели област за размножавање или за гајење младунчади. Нема много бродског саобраћаја око Сејшела, па бисмо могли да мислимо о тој области као о лијепом, тихом и безбједном мјесту за плаве китове", изјавила је Стафордова.

Научно истраживање објављено је у "Journal of Endangered Species Research", а изведено је тако што је подводни микрофон остављен под водом на годину дана, гдје је снимао 15 минута на сваких сат времена, сваког дана.

Море око Сејшела, које има површину од око 400.000 квадратних километара, а сада је заштићено и представља својеврсно тропско уточиште.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана