Ova preslatka mačka je jedna od najopasnijih na svijetu

Dnevni avaz
Foto: Ilustracija

Crnonožna mačka, koja živi u samo tri zemlje južne Afrike (Namibiji, Južnoj Africi i Bocvani), poznata je kao jedna od najopasnijih, čak najubojitijih divljih mačaka.

I pored malih proporcija tijela (dužina tijela ne prelazi 52 cm), ove su mačke savršeni lovci zahvaljujući širokoj lobanji s velikim, zaobljenim ušima koje pružaju bolji sluh. Ova karakteristika je bitna s obzirom na to da je njihovo pustinjsko stanište područje na kojemu često ima vrlo malo plijena, prenosi Indeks.hr.

Upornost i specifičan karakter ove mačke zaslužni su za afričku legendu koja kaže da crnonožna mačka ima snagu kojom može srušiti žirafu. Naravno, ova legenda nema uporište u istini, ali svakako odaje počast odlučnosti i snalažljivosti ovih malih mačaka.

Jedna mala crnonožna mačka može pojesti čak tri hiljade guštera svake godine. Takođe je poznato da jedu mrtve janjce, iako ih zapravo ne ubijaju. Veći mužjaci mogu uhvatiti i pojesti odrasle kapske zečeve čija je težina gotovo jednaka težini mačke.

Nerijetko hvataju i veće ptice. Uhvaćene su kako jedu jaja, nježno ih gnječeći čeljustima, a zatim ližući sadržaj.

Crnonožne mačke u svom prirodnom staništu ubiju od osam do 14 obroka po noći i mogu pojesti 3.000 guštera godišnje. Smatraju se jednima od najboljih divljih lovaca jer im je stopa uspješnosti u lovu čak 60 posto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana