Ова преслатка мачка је једна од најопаснијих на свијету

Дневни аваз
Foto: Илустрација

Црноножна мачка, која живи у само три земље јужне Африке (Намибији, Јужној Африци и Боцвани), позната је као једна од најопаснијих, чак најубојитијих дивљих мачака.

И поред малих пропорција тијела (дужина тијела не прелази 52 цм), ове су мачке савршени ловци захваљујући широкој лобањи с великим, заобљеним ушима које пружају бољи слух. Ова карактеристика је битна с обзиром на то да је њихово пустињско станиште подручје на којему често има врло мало плијена, преноси Индекс.хр.

Упорност и специфичан карактер ове мачке заслужни су за афричку легенду која каже да црноножна мачка има снагу којом може срушити жирафу. Наравно, ова легенда нема упориште у истини, али свакако одаје почаст одлучности и сналажљивости ових малих мачака.

Једна мала црноножна мачка може појести чак три хиљаде гуштера сваке године. Такође је познато да једу мртве јањце, иако их заправо не убијају. Већи мужјаци могу ухватити и појести одрасле капске зечеве чија је тежина готово једнака тежини мачке.

Неријетко хватају и веће птице. Ухваћене су како једу јаја, њежно их гњечећи чељустима, а затим лижући садржај.

Црноножне мачке у свом природном станишту убију од осам до 14 оброка по ноћи и могу појести 3.000 гуштера годишње. Сматрају се једнима од најбољих дивљих ловаца јер им је стопа успјешности у лову чак 60 посто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана