Ona je slijepa ali bez problema upravlja avionom

Mondo.ba
Ona je slijepa ali bez problema upravlja avionom

Sabrina Papa je slijepa, ali joj to ne smeta da upravlja avionom.

Sabrina Papa je žena koja je dokazala da je ostvarenje snova moguće uprkos svemu. Njena priča koja je prikazana na "TV Prva" u emisiji "Galileo" zaludjela je svijet - ona je slijepa, ali joj to ne predstavlja problem da upravlja avionom.

U emisiji je vozila avion Cesna sa četiri sjedišta i to je za nju predstavljalo veliki izazov jer je dosad imala samo jedan čas na ovom modelu letjelice. Ona obično leti drugim avionima, razlike ima, ali ona svakom letu pristupa pažljivo i bez potcjenjivanja.

"Uvijek sam uzbuđena jer je jedino mjesto gdje želim da budem zapravo na nebu, u avionu. To je jedino mjesto gdje se osjećam dobro, slobodno i kao ja", rekla je Sabrina.

Kojim god avionom da se upravlja, piloti uvijek prije polijetanja prolaze ček listu. Njena lista je malo drugačija i specijalno je napravljena za nju, na Brajevoj azbuci.

Postoji još nekoliko stvari koje su drugačije za Sabrinu i za regularne pilote koji vide. Ona takođe uvijek mora da bude u pratnji instruktora zbog čega nikada neće moći da ima punu pilotsku dozvolu, a on joj je kao kopilot koji uvijek i u svakom trenutku može da interveniše.

Dozvoljeno joj je da leti samo po lijepom vremenu kada nema vjetra što je dio bezbjednosnih mjera. Reporterka Krisi je bila na ovom letu, istakla je da vjeruje Sabrini ali da se i dalje osjeća čudno.

"Bezbjednost je najvažnija stvar jer je letenje zabavno, ali moramo da budemo odgovorni. Ne zafrkavamo se i ne puštamo slijepu ženu da sama upravlja avionom da vidimo šta će se desiti, stvari shvatamo ozbiljno", dodala je Sabrina.

Sabrina već ima skoro 100 sati letenja. Poređenja radi, da bi postali komercijalni piloti, učenicima je potrebno najmanje 150 sati letenja, u zavisnosti od tipa aviona i aviokompanije. Nakon zatvaranja vrata, vezuju se pojasevi i izvršava se ček lista nakon čega slijedi polijetanje. Kopilot i instruktor Klaudio dovodi avion na pistu i u pravu poziciju. Specijalna metoda "Koljena" kreće u akciju. Njegova ruka je na Sabrininom koljenu. U zavisnosti u kom pravcu avion treba da leti, on gura ruku ulijevo ili udesno kako bi Sabrina znala na koju stranu da okrene letjelicu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana