Naselje milionera u žarištu rata

Preveo: Boris Đurić
Naselje milionera u žarištu rata

Erbil - Na samo 70 kilometara od prve linije fronta sa Islamskom državom nalazi se luksuzno naselje Drim siti sa kućama i vilama vrijednim po nekoliko miliona dolara.

Smještene u predgrađu Erbila, glavnog grada iračkog dijela Kurdistana, skupe vile predstavljaju veliki kontrast, ne samo svom okruženju, već i klišeu koji mnogi u svijetu imaju prema Bliskom istoku.

Unutar naselja, koje je ograđeno sa više od četiri kilometra visoke ograde, nalazi se 1.200 građevinskih placeva na kojima su izgrađene mnoge skupocjene kuće postavljene u savršenom redu.

Drim siti, u koji se može ući samo kroz četiri kapije, ima odličnu infrastrukturu sa modernom telefonskom i internet mrežom, kao i sopstveni tržni centar, džamiju, nekoliko kulturnih centara i škola.

Većinu njegovih stanovnika čine međunarodni stanari kao što je tajkun Šibabu Šibabu, koji je svoju vilu napravio po uzoru na Bijelu kuću.

- Želim da ljudi pričaju o njoj. Želio sam napraviti novo obilježje grada koje će parirati gradskoj tvrđavi. Smatram da, ako imate novca, onda treba da živite u luksuzu - kaže on.

Dok spoljašnji dio vile liči na sjedište američkog predsjednika, bogata unutrašnjost sa italijanskim pločicama i zlatnim detaljima na plafonu donosi novi nivo luksuza ovoj vili.

- Bio sam impresioniran ovim kućama, jer postoje stereotipi o Iraku, koje sam i ja imao, da se u njemu ne mogu naći takve vile - rekao je italijanski fotograf Eutenio Grosa, koji je nedavno posjetio Drim siti.

On kaže da ovo naselje pokazuje drugi, ali istovremeno i realni aspekt Erbila i Kurdistana koji se često zaboravlja ili ignoriše, kao i činjenica da se na manje od 100 kilometara od rata i borbi nalazi grad u kojem se normalno živi.

Uprkos nestabilnosti u ostalom dijelu Iraka poluautonomnu regiju Kurdistan neki smatraju novim Dubaijem i uprkos blizini Islamske države i sukoba sa Bagdadom u pogledu budžeta, ova regija zajedno sa Erbilom se i dalje izgrađuje velikom brzinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana