Milijarder sa imenom skromnost

Agencije
Milijarder sa imenom skromnost

Njujork - Milijarder Voren Bafet, jedan od najbogatijih ljudi svijeta, na poslu nema digitron i kompjuter, koristi stari mobilni telefon na preklop i tehnologija mu je potpuno strana, a često njegov obrok košta nepuna tri dolara.

Bafeta ugledni poslovni magazin "Fortune" svrstava na drugo mjesto najbogatijih Amerikanaca sa ličnim bogatstvom od 74 milijarde dolara, a njegova kompanija "Berkšir hatavej", koja se nekada bavila tekstilom, a danas je veoma živahan holding koji uključuje firme najrazličitijih profila, vrijedi 400 milijardi.

Iako ne voli da daje intervjue, Bafet je lako dostupan, druželjubiv i rado drži predavanja studentima. Režiser Piter Kunhart je uspio da ga nagovori da snimi film o njemu. Dokumentarac "Postati Voren Bafet" je prikazan prošle sedmice i izazvao je veliko zanimanje javnosti.

Bafet se već 54 godine vozi u sopstvenom automobilu od kuće do posla, a najviše ga raduje što prolazi pored restorana "Mekdonalds" pa može da naruči neko jelo. Najskuplji obrok košta tri dolara i 17 centi, onaj manje raskošan dva dolara i 95 centi, a najjeftiniji 2,61 dolar. Samo kad mu poslovi idu dobro, on uzima onaj prvi, a najjeftiniji kad je kriza.

- Nikad ne gubi novac i nikad ne zaboravi prvo pravilo - dva su osnovna Bafetova postulata.

Bafet je otkrio da nikad nije kupovao bezvredne kompanije nego one koje su na izdisaju, ali iz kojih se može "povući još poneki dim". Upoređivao ih je sa cigarama s tom razlikom što bi se njegove nabavke s dobrom upravom znale oporaviti. U hodnik svoje kancelarije objesio je naslovne strane "Njujork tajmsa" iz razdoblja velikih kriza kao podsjetnik da ne smije biti u panici kada svi oko njega krenu da budu očajni.

Bafet je rođen 1930. godine u Omahi, gdje i danas živi. Još kao mali je bio briljantan u matematici, ali je bio loš učenik. Prodavao je novine i "koka-kolu" i sakupljao svaki cent, jer je već tada fantazirao o ulaganju u neki posao. Dvjema sestrama je rekao da će sa 30 godina zaraditi prvi milion. Kada se riješio škole, htio je odmah da se bavi kupovinom akcija i investiranjem, ali ga je otac nagovorio da ipak upiše koledž. Na Harvard ga nisu primili, ali je uspio da upiše univerzitet Kolumbija. Prekretnicu u njegovom životu predstavljala je supruga Suzan Tompson sa kojom je dobio troje djece. Djevojkama je u srednjoj školi bio je predmet sprdnje i smatrale su ga čudakom, ali Suzan ga je malo pomalo pretvorila u društvenu osobu i u životu mu proširila pogled na svijet.

Prijateljstvo sa Gejtsom

Najbolji prijatelji Vorena Bafeta postali su Bil i Melinda Gejts. Kad su se dva multimilijardera prvi put upoznala, uzajamno su se ispitivali koja je najvažnije riječ koja ih definiše u poslu i saglasili su se da je to "fokus".

Bafet i Gejts imaju mnogo zajedničkog u odnosu prema bogatstvu, preziru samožive tajkune i cijene one koji su spremni izdvajati ono što su zaradili za društveno dobro, što i oni obilato čine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana