Mačke krive za nestanak dvije trećine autohtonih australijskih vrsta sisara

Tanjug
Mačke krive za nestanak dvije trećine autohtonih australijskih vrsta sisara

PERT - Na nedavnom samitu u Pertu, posvećenom uticaju mačaka na životnu sredinu Australije, konstatovano je da oko osam miliona domaćih i divljih mačaka predstavlja ozbiljnu prijetnju za autohtone životinje na tom kontinetu.

Profesorka Sara Leže sa Australijskog nacionalnog univerziteta je rekla da su mačke glavni krivac za nestanak dvije trećine autohtonih australijskih vrsta sisara od početka kolonizacije kontineta, prenosi BBC.

Osam autohtonih austrijskih vrsta sisara je preživjelo samo u oblastima gdje nema mačaka, kao što su ostrva ili ograđene površine u unutrašnjosti zemlje, dodala je ona.

Projsečna domaća mačka u Australiji ubije više od 180 životinja svake godine, dok njena divlja rođaka ubije i do 790 životinja na godišnjem nivou, saopštavaju iz Organizacije za oporavak ugroženih vrsta.

Na godišnjem nivou, populacija od oko osam miliona domaćih i divljih mačaka u Australiji ubije milijarde jedinki ugroženih vrsta.

Približno 30 odsto vlasnika mačaka u Australiji drži svoje ljubimce isključivo u kućama ili u specijalnim otvorenim prostorima, ali to nije dovoljno da se spriječi nestanak australijskih životinja.

Australija za sada nema sistemsko rješenje za ovaj problem, konstatuje BBC.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana