Lopov svjetskih razmjera: Kako je jedan Kinez zaradio 99 miliona dolara

B92
Lopov svjetskih razmjera: Kako je jedan Kinez zaradio 99 miliona dolara

Kineski državljanin je zaradio oko 99 miliona dolara prodajom pristupa milionima Windows kućnih računara širom svijeta sajber kriminalcima, saopštili su američki federalni zvaničnici.

Junhe Vang (35) je napravio malver koji je ugrozio više od 19 miliona kućnih računara širom svijeta, uključujući skoro 614.000 u SAD, objavilo je Ministarstvo pravde.

Od 2014. do jula 2022, Vang i drugi su vodili botnet koji je "omogućavao sajber napade, prevare velikih razmera, eksploataciju djece, uznemiravanje, pretnje bombama i kršenja izvoznih propisa", naveo je državni tužilac Merik Garland u saopštenju za javnost, prenosi CBS Njuz.

On je uhapšen prošle nedjelje pod optužbom da je koristio malver i kreirao i upravljao rezidencijalnom proksi uslugom poznatom kao "911 S5".

Usluga je omogućila sajber kriminalcima da zaobiđu sisteme za otkrivanje finansijskih prevara kako bi ukrali milijarde od finansijskih institucija, izdavaoca kreditnih kartica i saveznih programa pozajmljivanja.

To je uključivalo više od 5,9 milijardi dolara lažnih potraživanja za nezaposlene u SAD tokom pandemije, saopštile su vlasti, a skoro 100 miliona dolara profita Vang je potrošio na luksuzne automobile, satove i nekretnine.

On se suočava sa kaznom do 65 godina zatvora ako bude osuđen za optužbe koje uključuju zavjeru radi kompjuterske prevare.

Ministarstvo finansija objavilo je finansijske sankcije protiv Vanga i još dvije osobe za aktivnosti povezane sa 911 S5.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana