Лопов свјетских размјера: Како је један Кинез зарадио 99 милиона долара

Б92
Лопов свјетских размјера: Како је један Кинез зарадио 99 милиона долара

Кинески држављанин је зарадио око 99 милиона долара продајом приступа милионима Windows кућних рачунара широм свијета сајбер криминалцима, саопштили су амерички федерални званичници.

Јунхе Ванг (35) је направио малвер који је угрозио више од 19 милиона кућних рачунара широм свијета, укључујући скоро 614.000 у САД, објавило је Министарство правде.

Од 2014. до јула 2022, Ванг и други су водили ботнет који је "омогућавао сајбер нападе, преваре великих размера, експлоатацију дјеце, узнемиравање, претње бомбама и кршења извозних прописа", навео је државни тужилац Мерик Гарланд у саопштењу за јавност, преноси ЦБС Њуз.

Он је ухапшен прошле недјеље под оптужбом да је користио малвер и креирао и управљао резиденцијалном прокси услугом познатом као "911 С5".

Услуга је омогућила сајбер криминалцима да заобиђу системе за откривање финансијских превара како би украли милијарде од финансијских институција, издаваоца кредитних картица и савезних програма позајмљивања.

То је укључивало више од 5,9 милијарди долара лажних потраживања за незапослене у САД током пандемије, саопштиле су власти, а скоро 100 милиона долара профита Ванг је потрошио на луксузне аутомобиле, сатове и некретнине.

Он се суочава са казном до 65 година затвора ако буде осуђен за оптужбе које укључују завјеру ради компјутерске преваре.

Министарство финансија објавило је финансијске санкције против Ванга и још двије особе за активности повезане са 911 С5.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана