Kralj leoparda i glamurozni šarmer: Kavali je slavio život do posljednjeg dana

GS
Kralj leoparda i glamurozni šarmer: Kavali je slavio život do posljednjeg dana

Dizajner Roberto Kavali preminuo je u svom domu u Firenci, u 83. godini, ostavivši za sobom nezamjenljivo naslijeđe glamura koji se može mjeriti samo u pretjerivanju.

Sebe je nazivao “kraljem leoparda”, a oni koji su imali sreće da ga poznaju i rade sa njim opisivali su ga kao šarmera koji u svemu vidi umjetnost življenja i glamur.

Roberto je rođen u znamenitoj firentinskoj umjetničkoj porodici i još kao mladić se zainteresovao za tehnike štampe na tekstilu, ne sanjajući kakav globalni uspjeh će mu to donijeti.

Svoju modnu marku je osnovao 1970, prvi butik dvije godine kasnije u elitnom San Tropeu gdje će kreacije od pačvork teksasa kupovati Brižit Bardo i Sofija Loren, ali će mu posao istinski buknuti tek kad je shvatio da se koža može tretirati kao svila, sa istim mogućnostima dezeniranja i štampe.

Radeći sa italijanskim dizajnerom Mariom Valentinom i radionicama svile u okolini jezera Komo, njegova “Stampa Cavalli,” je predstavljala revoluciju u industriji zbog čega je često poređen sa svojim zemljakom Đanijem Versaćeom. Za razliku od Đabija koji je krupnim koracima grabio ka internacionalnoj reputaciji, Kavali se držao Italije i vremenom izgubio korak sa tokom trendova koji su najavljivali globalniji pristup modi.

Pa ipak – kada je riječ o drugoj šansi u svijetu mode, teško da postoji impresivniji primjer od statusa koji je Roberto Kavali uživao među trendseterima krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih. Sve je počelo kada je ingeniozno dodao likru u teksas na farmerkama koje će Naomi ponijeti na reviji 1990. godine, i iako iz današnje perspektive ne djeluje kao neka vijest da farmerke imaju dozu streča u sebi, za to vrijeme to je bilo nezamislivo.

Bio je to samo intro u potpunu modnu dominaciju: njegova marka je zgrabila zeitgeist pred osvit novog milenijuma, kada je Kavali postao sinonim za razmetljivo odijevanje slavnih te ere. Odijevajući zvijezde kao što su Dženifer Lopez i Šeron Stoun u egzotične motive i slapove šljokica, zadovoljio je apetit šire javnosti za ultra glamuroznom, super seksi garderobom. To je bilo vrijeme prave Kavali manije.

Uspon boho šika, novog zavodljivog vajba, kao i primjetna pomama da se izgleda stilizovano “od jutra do sutra” koja je podjednako vladala među slavnima kao i među “običnim svijetom”.

Čak i kad se povukao sa mjesta dizajnera u modnoj kući koja nosi njegovo ime, Roberto je ostao sinonim za tu italijansku fabuloznost – a arhivski komadi i dan danas dostižu astronomske cifre, piše Blic.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana