Краљ леопарда и гламурозни шармер: Кавали је славио живот до посљедњег дана

ГС
Краљ леопарда и гламурозни шармер: Кавали је славио живот до посљедњег дана

Дизајнер Роберто Кавали преминуо је у свом дому у Фиренци, у 83. години, оставивши за собом незамјенљиво наслијеђе гламура који се може мјерити само у претјеривању.

Себе је називао “краљем леопарда”, а они који су имали среће да га познају и раде са њим описивали су га као шармера који у свему види умјетност живљења и гламур.

Роберто је рођен у знаменитој фирентинској умјетничкој породици и још као младић се заинтересовао за технике штампе на текстилу, не сањајући какав глобални успјех ће му то донијети.

Своју модну марку је основао 1970, први бутик двије године касније у елитном Сан Тропеу гдје ће креације од пачворк тексаса куповати Брижит Бардо и Софија Лорен, али ће му посао истински букнути тек кад је схватио да се кожа може третирати као свила, са истим могућностима дезенирања и штампе.

Радећи са италијанским дизајнером Мариом Валентином и радионицама свиле у околини језера Комо, његова “Стампа Цавалли,” је представљала револуцију у индустрији због чега је често поређен са својим земљаком Ђанијем Версаћеом. За разлику од Ђабија који је крупним корацима грабио ка интернационалној репутацији, Кавали се држао Италије и временом изгубио корак са током трендова који су најављивали глобалнији приступ моди.

Па ипак – када је ријеч о другој шанси у свијету моде, тешко да постоји импресивнији примјер од статуса који је Роберто Кавали уживао међу трендсетерима крајем деведесетих и почетком двехиљадитих. Све је почело када је ингениозно додао ликру у тексас на фармеркама које ће Наоми понијети на ревији 1990. године, и иако из данашње перспективе не дјелује као нека вијест да фармерке имају дозу стреча у себи, за то вријеме то је било незамисливо.

Био је то само интро у потпуну модну доминацију: његова марка је зграбила зеитгеист пред освит новог миленијума, када је Кавали постао синоним за разметљиво одијевање славних те ере. Одијевајући звијезде као што су Џенифер Лопез и Шерон Стоун у егзотичне мотиве и слапове шљокица, задовољио је апетит шире јавности за ултра гламурозном, супер секси гардеробом. То је било вријеме праве Кавали маније.

Успон бохо шика, новог заводљивог вајба, као и примјетна помама да се изгледа стилизовано “од јутра до сутра” која је подједнако владала међу славнима као и међу “обичним свијетом”.

Чак и кад се повукао са мјеста дизајнера у модној кући која носи његово име, Роберто је остао синоним за ту италијанску фабулозност – а архивски комади и дан данас достижу астрономске цифре, пише Блиц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана