Izvođač radova prokockao 16 miliona evra

Agencije
Izvođač radova prokockao 16 miliona evra

VILNjUS - Fudbalska reprezentacija Litvanije trebalo je da dobije novi nacionalni stadion u Vilnjusu, ali radovi na izgradnji su stali nakon što je, navodno, prvi čovjek kompanije koja je zadužena za izgradnju Šarunas Stepukonis ukrao i prokockao oko 16 miliona evra iz fonda.

Litvanija je imala plan da u narednim godinama izgradi novi nacionalni stadion. Kompanija BaltCap započela je radove koji su međutim stali u jesen prošle godine. Saopšteno je kako su troškovi povećani za 40 odsto i tražili su da se s gradom Viljnusom pregovara o novoj cijeni izgradnje. Međutim, ubrzo se u medijima pojavila nevjerovatna informacija da je menadžer kompanije Stepukonis, navodno, ukrao oko 16 od 30 miliona evra koje je dobio za početak izvođenja radova, te ih prokockao u kasinu. Pokušao je potom pregovorima izvući još novca kako bi spasao što se spasti da, ali nije mu uspjelo. Ubrzo je kompanija "BaltCap" predala projekat u ruke novoj firmi, "Haner". Ova kompanija je sa dosta optimizma ušla u projekat čiji se završetak planira 2026. godine.

Politika je ovaj projekat do sada konstantno ubijala. Sada određene strukture u vlasti žele da djeluju što brže kako bi sportski kompleks bio završen u naredne dvije godine. Ipak, litvanski mediji tvrde da se radi o dobro smišljenom pranju para, što smatra i bivši ministar, sada opozicionar Saulijus Skvernelis.

- Pojavio se novi izvođač radova koji nije bio umiješan u bilo kakav tender ili bilo kakve procese i oni im jednostavno tek tako prebace sav novac - rekao je Skvernelis, koji kompletan projekat naziva finansijskom abrakadabrom.

Gradonačelnik Vilnjusa Valdas Benkunskas glavni je zagovarač izgradnje velikog sportskog kompleksa i novog stadiona. Odlučio je da izdvoji ogromnu sumu novca i smatra da je ovako nešto neophodno kompletnoj Litvaniji.

- Razlog što smo nastavili s projektom je to što ovaj grad treba više od običnog fudbalskog stadiona. Potreban nam je pravi sportski kompleks u kojem će biti mjesta i za druge sportove. Postoji samo jedna opcija, povratak kranova na gradilište i završetak radova za dvije godine. Alternativa je da idemo na sud, da izgubimo slučaj i da platimo odštetu. Zbog toga bismo o novom projektu mogli razmišljati tek za tri do pet godina. Previše smo novca i vremena utrošili u projekat da bi on tek tako bio napušten - rekao je Benunskas.

Lašas: Ima drugih prioriteta

I dok gradonačelnik Vilnjusa Valdas Benkunskas brani planirane investicije navodeći da će grad finansirati 40 odsto projekta, politički analitičar Ainijus Lašas smatra kako novac treba da bude uložen na druge prioritete.

- Prioritet ispred svega je jačanje vojske i odbrane države. Tu smo veoma tanki. Drugi prioritet su škole i obdaništa i pravo je pitanje je li zaista vrijedno uložiti 180 miliona evra u nešto što neće donijeti previše novca u budućnosti - istakao je Lašas.

Smatra da bi Vilnjus kao glavni grad trebalo da ugosti utakmice nacionalnog tima umjesto Kaunasa.

- Živim ovdje više od 50 godina i razočaravajuće je što se utakmice igraju u Kaunasu. Ovo je glavni grad, stadion je potreban, ali ne sad - dodao je Lašas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana