Извођач радова прокоцкао 16 милиона евра

Агенције
Извођач радова прокоцкао 16 милиона евра

ВИЛЊУС - Фудбалска репрезентација Литваније требало је да добије нови национални стадион у Вилњусу, али радови на изградњи су стали након што је, наводно, први човјек компаније која је задужена за изградњу Шарунас Степуконис украо и прокоцкао око 16 милиона евра из фонда.

Литванија је имала план да у наредним годинама изгради нови национални стадион. Компанија БалтЦап започела је радове који су међутим стали у јесен прошле године. Саопштено је како су трошкови повећани за 40 одсто и тражили су да се с градом Виљнусом преговара о новој цијени изградње. Међутим, убрзо се у медијима појавила невјероватна информација да је менаџер компаније Степуконис, наводно, украо око 16 од 30 милиона евра које је добио за почетак извођења радова, те их прокоцкао у касину. Покушао је потом преговорима извући још новца како би спасао што се спасти да, али није му успјело. Убрзо је компанија "БалтЦап" предала пројекат у руке новој фирми, "Ханер". Ова компанија је са доста оптимизма ушла у пројекат чији се завршетак планира 2026. године.

Политика је овај пројекат до сада константно убијала. Сада одређене структуре у власти желе да дјелују што брже како би спортски комплекс био завршен у наредне двије године. Ипак, литвански медији тврде да се ради о добро смишљеном прању пара, што сматра и бивши министар, сада опозиционар Саулијус Сквернелис.

- Појавио се нови извођач радова који није био умијешан у било какав тендер или било какве процесе и они им једноставно тек тако пребаце сав новац - рекао је Сквернелис, који комплетан пројекат назива финансијском абракадабром.

Градоначелник Вилњуса Валдас Бенкунскас главни је заговарач изградње великог спортског комплекса и новог стадиона. Одлучио је да издвоји огромну суму новца и сматра да је овако нешто неопходно комплетној Литванији.

- Разлог што смо наставили с пројектом је то што овај град треба више од обичног фудбалског стадиона. Потребан нам је прави спортски комплекс у којем ће бити мјеста и за друге спортове. Постоји само једна опција, повратак кранова на градилиште и завршетак радова за двије године. Алтернатива је да идемо на суд, да изгубимо случај и да платимо одштету. Због тога бисмо о новом пројекту могли размишљати тек за три до пет година. Превише смо новца и времена утрошили у пројекат да би он тек тако био напуштен - рекао је Бенунскас.

Лашас: Има других приоритета

И док градоначелник Вилњуса Валдас Бенкунскас брани планиране инвестиције наводећи да ће град финансирати 40 одсто пројекта, политички аналитичар Аинијус Лашас сматра како новац треба да буде уложен на друге приоритете.

- Приоритет испред свега је јачање војске и одбране државе. Ту смо веома танки. Други приоритет су школе и обданишта и право је питање је ли заиста вриједно уложити 180 милиона евра у нешто што неће донијети превише новца у будућности - истакао је Лашас.

Сматра да би Вилњус као главни град требало да угости утакмице националног тима умјесто Каунаса.

- Живим овдје више од 50 година и разочаравајуће је што се утакмице играју у Каунасу. Ово је главни град, стадион је потребан, али не сад - додао је Лашас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана