Djevojčica iz Amerike misli da je lisica, polusestru uvjerila da je žirafa

G.S.
Foto: Redit

Trinaestogodišnja djevojčica iz Amerike identifikuje se kao lisica, a njena pomajka tražila je pomoć i savjet od doktora Džona Delonija.

Tinejdžerka je terijan (terijantrop), odnosno osoba koja se identifikuje se kao životinja zarobljena u ljudskom tijelu.

„Ona nosi masku i rep te ima YuTjub kanal na kojem skače uokolo kao lisica u jako kratkim hlačicama“, rekla je pomajka Džil za podkast Dr. Džon Deloni Shonj, koji se bavi problemima mentalnog zdravlja i nudi smjernice o odnosima, tjeskobi i dobrobiti.

Džil je zabrinuta jer biološka majka djevojčice potiče takvo ponašanje kod svoje kćerke.

„U stvarnom svijetu pokušavam biti suosjećajan. Cijelu svoju karijeru radim s mladim ljudima, pa me ništa ne čudi, ali zbog činjenice da postoji naziv za ovo stanje, imam osjećaj da živimo u zoni sumraka“, komentirao je Džon Deloni.

Džil je rekla da mu se upravo zbog toga obratila za pomoć, prenosi Kliks.

„Potpuno sam izgubljena i šokirana. Problem je još veći jer je pokćerka moju devetogodišnju kćerku uvjerila da je žirafa. Trebam li to dopustiti i koja pravila uvesti po pitanju interneta, ekrana i društvenih medija“, pitala je očajna žena.

Deloni kaže da se njegova osmogodišnja kćerka voli pretvarati da je princeza, ali to ponašanje smatra zdravim i normalnim.

„Ako se vaše dijete želi obući kao žirafa i trčati u dvorištu, ja nemam problem s tim. Podrazumijeva se da se neće odjenuti kao žirafa kad odemo na večeru ili kad joj dođu prijatelji“, objasnio je granice djetetovih preferencija.

„Ludilo je to što uopće vodimo ovaj razgovor jer se netko 'identifikje kao'„, dodao je te pozvao roditelje da budu oprezni oko ovakvih ponašanja.

Džil tvrdi da je otac djevojčici zabranio YouTube kanal, ali ga je ona ipak pokrenula uz podršku majke.

„Velika većina gledatelja najvjerojatnije su odrasli muškarci. Kada djetetu date pametni telefon, ne dajete mu pristup svijetu - dajete svijetu pristup njemu. Ovo je kanal za odrasle muškarce i brine me što je vaša pokćerka zapravo na meti seksualnih predatora“, nastavio je Deloni.

Deloni joj savjetuje da se usredotoči na ono što može kontrolirati kao roditelj - postavljanje strogih pravila o korištenju telefona i YuTjuba kada je pokćerka pod njenim krovom.

„Ono što njoj treba je čvrstoća. Trebaju joj čvrsti roditelji koji će stajati uz nju. Želite da se jednog dana okrene i kaže: 'Ovo su ljudi koji se nikad nisu prestali boriti za mene i kojima je zaista bilo stalo do mene'„, poručio je zabrinutoj pomajci.

Savjetovao joj je da sjedne s djecom, preuzme punu odgovornost i ispriča im se što ranije nije postavila granice.

„Budite vrlo jasni oko svojih ciljeva, zašto želite raditi te stvari, koje će biti vaše granice, zapišite ih i započnite razgovor te to učinite za vrijeme obroka. Recite djeci: 'Ovo će biti teško, ali znate da vas volimo i znamo da imamo jedan posao, a to je da vas čuvamo'„, rekao je.

Džilina pokćerka nije jedina mlada osoba koja se u posljednje vrijeme otvoreno identificira kao životinja. Naia Okami iz Sijetla insistira na tome da se identificira kao vuk na svim razinama, osim fizičke. Dejli Mejl je 2023. izvijestio o trendu sve većeg broja terijana, kao posljedici popularnosti TikToka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana