Čudna pojava na plafonu u italijanskoj crkvi (FOTO)

GS
Foto: Telegram

Obično kada neko pomisli na crkvu, zamišlja mesto ukrašeno freskama, figurama, prelijepe vitraže, kandila i ikone.

Međutim, u italijanskom mjestu Ponte Nosa u crkvi "Santuario Madonna Delle Lacrime Immacolate" (ili Svetištu Gospe od Bezgrešnih suza) sa plafona umjesto kandila ili ukrasnih lustera vise krokodili.

Odakle pomenuti reptil u crkvi otkriva dokument iz 1514. godine u kojem se govori o istrebljenju tog stvorenja sa svetog tla.

Ovaj primjerak krokodila star preko 500 godina je jedan od najstarijih poznatih primjera taksidermije, procesa očuvanja tijela umrle životinje za potrebe prikazivanja.

Koliko je pomenuto krokodil dobro očuvan govori koža izuzetno očuvana i nakon više stotina godina.

Svetište Naše Gospe nije jedina crkva sa reptilskim ukrasima. U okviru "Svetilišta Naše Vergine Marije od Milosti" u Kurtatoneu,Italija, takođe se nalazi viseći krokodil.

Priča se da je krokodil stigao u crkvu tokom 15. ili 16. vijeka nakon što je pobjegao iz egzotičnog privatnog zoološkog vrta u vlasništvu Federika II Gonzage, vojvode od Mantove. Nakon njegovog bjekstva, ribar je ubio i preparirao krokodila. Potom je ubijedio crkvu da ga okuje za plafon.

Turisti koja su pomenuta svetilišta posjetili navode da iskustva variraju od divljenja do užasa.

- Bilo je i onih koji su vriskom pobjegli iz crkve. Drugi su zbunjeno dolazili, nakon paničnih napada prethodnika, i pažljivo razgledali šta ih je uplašilo. Kada su podigli glavu i vidjeli krokodila kako iznad njih visi, zasigurno su se brzinski pomolili - priča jedan lokalac.

Skriveno značenje

Dok krokodil izgleda kao rekvizit kojem nije mjesto u crkvi, mnogi vjeruju da ljuskavi ukras ima dublje značenje. U Knjizi Otkrivenja Novog zavjeta, krokodili su povezani sa Levijatanom, reptilskim stvorenjem koje diše vatru i simbolizuje đavola. Obješeni krokodil predstavlja upozorenje da se odagnaju zli i đavolski duhovi, prenosi Espreso.

U slučaju stare gradske kuće u Brnu u Češkoj, njeni stanovnici su širili legendu da je zmaj opljačkao njihov grad, uništavajući sve ljude ili stoku na vidiku. Međutim, nazvan „Zmaj iz Brna“ je zapravo samo plišani krokodil koji visi u kancelariji gradonačelnika. Brnčanima, krokodil prodaje legitimitet legende i simbolizuje njihovu pobjedu nad zlom.

Ne samo da se viseći krokodili pojavljuju na više mjesta nego što bi se mislilo, već i Nubijci u južnom Egiptu koriste ove surove životinje na sličan način do danas. Prikazujući mumificiranog krokodila na njihovim vratima, on prenosi snagu domaćinstva i pruža zaštitu od urokljivih očiju.

Više forografija pogledajte u galeriji ispod teksta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana