Чудна појава на плафону у италијанској цркви (FOTO)

GS
Foto: Telegram

Обично када неко помисли на цркву, замишља место украшено фрескама, фигурама, прелијепе витраже, кандила и иконе.

Међутим, у италијанском мјесту Понте Носа у цркви "Santuario Madonna Delle Lacrime Immacolate" (или Светишту Госпе од Безгрешних суза) са плафона умјесто кандила или украсних лустера висе крокодили.

Одакле поменути рептил у цркви открива документ из 1514. године у којем се говори о истребљењу тог створења са светог тла.

Овај примјерак крокодила стар преко 500 година је један од најстаријих познатих примјера таксидермије, процеса очувања тијела умрле животиње за потребе приказивања.

Колико је поменуто крокодил добро очуван говори кожа изузетно очувана и након више стотина година.

Светиште Наше Госпе није једина црква са рептилским украсима. У оквиру "Светилиштa Наше Вергине Марије од Милости" у Куртатонеу,Италија, такође се налази висећи крокодил.

Прича се да је крокодил стигао у цркву током 15. или 16. вијека након што је побјегао из егзотичног приватног зоолошког врта у власништву Федерика II Гонзаге, војводе од Мантове. Након његовог бjекства, рибар је убио и препарирао крокодила. Потом је убиједио цркву да га окује за плафон.

Туристи која су поменута светилишта посјетили наводе да искуства варирају од дивљења до ужаса.

- Било је и оних који су вриском побјегли из цркве. Други су збуњено долазили, након паничних напада претходника, и пажљиво разгледали шта их је уплашило. Када су подигли главу и видјели крокодила како изнад њих виси, засигурно су се брзински помолили - прича један локалац.

Скривено значење

Док крокодил изгледа као реквизит којем није мјесто у цркви, многи вјерују да љускави украс има дубље значење. У Књизи Откривења Новог завјета, крокодили су повезани са Левијатаном, рептилским створењем које дише ватру и симболизује ђавола. Објешени крокодил представља упозорење да се одагнају зли и ђаволски духови, преноси Еспресо.

У случају старе градске куће у Брну у Чешкој, њени становници су ширили легенду да је змај опљачкао њихов град, уништавајући све људе или стоку на видику. Међутим, назван „Змај из Брна“ је заправо само плишани крокодил који виси у канцеларији градоначелника. Брнчанима, крокодил продаје легитимитет легенде и симболизује њихову побједу над злом.

Не само да се висећи крокодили појављују на више мјеста него што би се мислило, већ и Нубијци у јужном Египту користе ове сурове животиње на сличан начин до данас. Приказујући мумифицираног крокодила на њиховим вратима, он преноси снагу домаћинства и пружа заштиту од урокљивих очију.

Више форографија погледајте у галерији испод текста.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана