Brane u Darni gradile jugoslovenske firme, srušile se najvjerovatnije zbog lošeg održavanja

GS
Brane u Darni gradile jugoslovenske firme, srušile se najvjerovatnije zbog lošeg održavanja

DARNA- Dvije brane iznad grada Darna na istoku Libije, koje su pukle i izazvale poplave s hiljadama žrtava, gradile su jugoslovenske kompanije. Brane izgrađene, sada već dalekih 1970-ih vjerovatno su veoma loše održavane.

Grad Darna u prošlosti je često doživljavao poplave i zato je vlada odlučila da budu izgrađene brane kako bi ga zaštitila. Velike poplave oštetile su grad na ušću 1941, 1959. i 1968. godine, a one iz 1950-ih bile su najrazornije, piše Kliks.

Šezdesetih godina prošlog vijeka je nastala studija koja je predlagala izgradnju brana, u čiju realizaciju se vrlo brzo krenulo. Poplave iz 1986. godine su nove brane savladale i voda nije stigla do grada.

Gornja brana imala je kapacitet od 1,5 miliona kubika vode, dok je druga imala kapacitet do 22 miliona kubika vode.

Nekada jugoslovenska, danas srpska kompanija „Hidrotehnika-Hidroenergetika“ na svojoj veb stranici navodi da je između 1973. i 1977. izgradila dvije brane i velik broj objekata poput tunela, crpnih stanica i rezervoara u regiji Darna.

Sve je trebalo poslužiti za navodnjavanje i opskrbu vodom grada i okolnih sela, ali i sprečavanje poplava.

Zamjenik gradonačelnika Darne je priznao da brane nisu održavane od 2002. godine.

Gnjev javnosti podstakle su tvrdnje na društvenim mrežama da su sredstva namijenjena održavanju brane preusmjerena u druge svrhe. Stručnjak za brane Muhamed Ahmad kritikovao je u libijskim medijima “bezbjednosni haos i sporost libijskih vlasti” u pogledu sigurnosnih mjera.

Prema mišljenju stručnjaka, najvjerovjatniji scenario proboja brane je postupno urušavanje najprije gornje, a potom i donje brane. Ekstremne padavine pridonijeli su katastrofi. Libijske brane su napravljene od materijala dostupnih u regionu tj. gline i kamenja.

Prema riječima Dragana Savića, stručnjaka s kojim je razgovarao BBC, ova vrsta nasipa se ne preliva, ali se nakon nasipanja, za razliku od betonskih, često uruši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana