Бране у Дарни градиле југословенске фирме, срушиле се највјероватније због лошег одржавања

ГС
Бране у Дарни градиле југословенске фирме, срушиле се највјероватније због лошег одржавања

ДАРНА- Двије бране изнад града Дарна на истоку Либије, које су пукле и изазвале поплаве с хиљадама жртава, градиле су југословенске компаније. Бране изграђене, сада већ далеких 1970-их вјероватно су веома лоше одржаване.

Град Дарна у прошлости је често доживљавао поплаве и зато је влада одлучила да буду изграђене бране како би га заштитила. Велике поплаве оштетиле су град на ушћу 1941, 1959. и 1968. године, а оне из 1950-их биле су најразорније, пише Кликс.

Шездесетих година прошлог вијека је настала студија која је предлагала изградњу брана, у чију реализацију се врло брзо кренуло. Поплаве из 1986. године су нове бране савладале и вода није стигла до града.

Горња брана имала је капацитет од 1,5 милиона кубика воде, док је друга имала капацитет до 22 милиона кубика воде.

Некада југословенска, данас српска компанија „Хидротехника-Хидроенергетика“ на својој веб страници наводи да је између 1973. и 1977. изградила двије бране и велик број објеката попут тунела, црпних станица и резервоара у регији Дарна.

Све је требало послужити за наводњавање и опскрбу водом града и околних села, али и спречавање поплава.

Замјеник градоначелника Дарне је признао да бране нису одржаване од 2002. године.

Гњев јавности подстакле су тврдње на друштвеним мрежама да су средства намијењена одржавању бране преусмјерена у друге сврхе. Стручњак за бране Мухамед Ахмад критиковао је у либијским медијима “безбједносни хаос и спорост либијских власти” у погледу сигурносних мјера.

Према мишљењу стручњака, највјеровјатнији сценарио пробоја бране је поступно урушавање најприје горње, а потом и доње бране. Екстремне падавине придонијели су катастрофи. Либијске бране су направљене од материјала доступних у региону тј. глине и камења.

Према ријечима Драгана Савића, стручњака с којим је разговарао BBC, ова врста насипа се не прелива, али се након насипања, за разлику од бетонских, често уруши.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана