Bijeli mišar prvi put snimljen u Srbiji

Tanjug
Foto: pticesrbije.rs

ŠID - U okolini Šida prvi put u Srbiji snimljen je beli mišar, primjerak sa rijetkim fenomenom nedostatka crnog pigmenta, melanina, saopštilo je danas Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Mišar je inače najčešća ptica grabljivica u Srbiji, a tokom više od vijeka istraživanja ptica u Srbiji mišar ovakvog potpuno bijelog perja nije fotografisan.

Orintolozi smatraju da ova ptica ima rijedak poremećaj obojenosti perja poznat kao potpuni leucizam koji predstavlja nedostatak crnog pigmenta, melanina u tijelu.

Ovakav poremećaj obojenosti jedinki koje prirodno nisu bijele kao labudovi ili čaplje uglavnom im smanjuje mogućnost preživljavanja u prirodi.

Međutim, kako se navodi u saopštenju, bijelog mišara iz okoline Sota meštani susreću već dvije godine, što ukazuje da uspešno odolijeva svim izazovima.

Članovi društva Nataša Tomić i Marko Šćiban u petak 11. juna posjetili su okolinu sela Sot kako bi provjerili te navode i usapeli da uoče potpuno belu pticu grabljivicu.

„Na osnovu veličine, oblika tela i ponašanja ustanovili smo da se radi o mišaru (Buteo buteo), inače najčešćoj ptici grabljivici u Srbiji. Snežno beli lepotan izleteo je iz šume, kružio iznad nas i nestao visoko na nebu, odletevši ka Suncu“, objašnjava Šćiban.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana