Skender Kulenović- pisac i akademik

Srna
Skender Kulenović- pisac i akademik

Pisac Skender Kulenović /1910-1978/, član Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/, autor potresne poeme "Stojanka majka Knežopoljka", koju je kao učesnik Narodnooslobodilačkog rata napisao u jeku najžešćih borbi, preminuo je 25. januara 1978. godine.

Njegova najznamenitija pjesma predstavlja svjedočanstvo užasa i klanja koje su nad srpskim civilima na Kozari počinili pripadnici hrvatske vojske - ustaše, uz pomoć njemačkih saveznika.

Skender Kulenović rođen je u Bosanskom Petrovcu, gdje je završio osnovnu školu, a potom, nakon naglog osiromašenja porodice /agrarna reforma/, prelazi u majčino rodno mjesto Travnik.

Tu je završio Jezuitsku gimnaziju. Već u trećem razredu javio se sa prvim književnim radom, zbirkom soneta "Ocvale primule". Studirao je pravo na Univerzitetu u Zagrebu.

Skender Kulenović 1941. godine stupa u prvi partizanski odred Bosanske Krajine.

Zbog svog velikog književnog doprinosa izabran je za dopisnog člana SANU, a 21. marta 1974. godine za njenog redovnog člana.

Umro je 25. januara 1978. godine u Beogradu.

Kao i mnoge druge ličnosti koje su vjeroispovijest odvajale od nacionalnog i izjašnjavale se kao Srbi čije je vjersko porijeklo muslimansko ili su imale bliske veze sa srpskim institucijama, i Skender Kulenović je nakon raspada Jugoslavije postao meta vandala i ekstremista.

Tako je u federalnom Sarajevu srušena Skenderova bista, smještena na trgu koji je nazvan po Aliji Izetbegoviću, lideru SDA i jednom od najvećih krivaca za rat u BiH tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana