Скендер Куленовић- писац и академик

Срна
Скендер Куленовић- писац и академик

Писац Скендер Куленовић /1910-1978/, члан Српске академије наука и уметности /САНУ/, аутор потресне поеме "Стојанка мајка Кнежопољка", коју је као учесник Народноослободилачког рата написао у јеку најжешћих борби, преминуо је 25. јануара 1978. године.

Његова најзнаменитија пјесма представља свједочанство ужаса и клања које су над српским цивилима на Козари починили припадници хрватске војске - усташе, уз помоћ њемачких савезника.

Скендер Куленовић рођен је у Босанском Петровцу, гдје је завршио основну школу, а потом, након наглог осиромашења породице /аграрна реформа/, прелази у мајчино родно мјесто Травник.

Ту је завршио Језуитску гимназију. Већ у трећем разреду јавио се са првим књижевним радом, збирком сонета "Оцвале примуле". Студирао је право на Универзитету у Загребу.

Скендер Куленовић 1941. године ступа у први партизански одред Босанске Крајине.

Због свог великог књижевног доприноса изабран је за дописног члана САНУ, а 21. марта 1974. године за њеног редовног члана.

Умро је 25. јануара 1978. године у Београду.

Као и многе друге личности које су вјероисповијест одвајале од националног и изјашњавале се као Срби чије је вјерско поријекло муслиманско или су имале блиске везе са српским институцијама, и Скендер Куленовић је након распада Југославије постао мета вандала и екстремиста.

Тако је у федералном Сарајеву срушена Скендерова биста, смјештена на тргу који је назван по Алији Изетбеговићу, лидеру СДА и једном од највећих криваца за рат у БиХ током деведесетих година прошлог вијека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана