“Primio” je pet metaka umjesto Hitlera, jedina uspomena na njega prodata je za ogroman novac

Agencije
“Primio” je pet metaka umjesto Hitlera, jedina uspomena na njega prodata je za ogroman novac

Orden kojim je bio odlikovan Hitlerov tjelohranitelj, zbog toga što je umjesto vođe Trećeg Rajha “primio” ukupno pet metaka, prodat je na aukciji u Velikoj Britaniji za rekordnih 36.000 funti.

Riječ je o ordenu dodjeljenom Ulrihu Grafu, koji se “bacio na Hitlera” za vrijeme neuspjelog nacističkog vojnog puča 1923. godine.

Srebrni orden sa jedne strane ima nacističkog simbol orla, a iz aukcijske kuće kažu da je dostigao “rekordnu cijenu” za orden tog tipa.

Graf je bio jedan od prvih pripadnika nacističke partije, a zbog nacističke prošlosti, njegova porodica je pedesetih godina prošlog vijeka prodala sve stvari koje su mu pripadale.

Tokom neuspjelog Minhenskog puča 1923. godine, došlo je do obračuna pripadnika nacističke partije i policije, pri čemu je ubijeno 16 nacista.

Stručnjak aukcijske kuće “Hansons Auctioneers” za vojne predmete, Adrijan Stivenson je za Bi-Bi-Si ispričao priču o istoriji tog ordena:

“Nacisti su tok puča krenuli prema spomeniku podignutom u čast bavarske vojske, ali su tamo naišli na policijski kordon. Policija je odmah otvorila vatru. Graf je najprije primio metak u rame, a potom se bacio ispred Hitlera. Tada je pogođen pet puta.”

Stivenson kaže da je orden kupio jedan britanski ljekar koji posjeduje “veliku zbirku ordenja iz razdoblja Trećeg Rajha”.

Dodaje da su neke zemlje, poput Francuske, zabranile prodaju predmeta koji simboliziraju Treći Rajh, ali da to ni u kom slučaju “ne ide u prilog nacističkim žrtvama”. Smatra da je to “kao kad sve gurate pod tepih”.

Orden je na aukciji dostigao devet puta veću cijenu od očekivane početne koja je iznosila od 3.500 do 4.000 funti.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana