“Примио” је пет метака умјесто Хитлера, једина успомена на њега продата је за огроман новац

Агенције
“Примио” је пет метака умјесто Хитлера, једина успомена на њега продата је за огроман новац

Орден којим је био одликован Хитлеров тјелохранитељ, због тога што је умјесто вође Трећег Рајха “примио” укупно пет метака, продат је на аукцији у Великој Британији за рекордних 36.000 фунти.

Ријеч је о ордену додјељеном Улриху Графу, који се “бацио на Хитлера” за вријеме неуспјелог нацистичког војног пуча 1923. године.

Сребрни орден са једне стране има нацистичког симбол орла, а из аукцијске куће кажу да је достигао “рекордну цијену” за орден тог типа.

Граф је био један од првих припадника нацистичке партије, а због нацистичке прошлости, његова породица је педесетих година прошлог вијека продала све ствари које су му припадале.

Током неуспјелог Минхенског пуча 1923. године, дошло је до обрачуна припадника нацистичке партије и полиције, при чему је убијено 16 нациста.

Стручњак аукцијске куће “Hansons Auctioneers” за војне предмете, Адријан Стивенсон је за Би-Би-Си испричао причу о историји тог ордена:

“Нацисти су ток пуча кренули према споменику подигнутом у част баварске војске, али су тамо наишли на полицијски кордон. Полиција је одмах отворила ватру. Граф је најприје примио метак у раме, а потом се бацио испред Хитлера. Тада је погођен пет пута.”

Стивенсон каже да је орден купио један британски љекар који посједује “велику збирку ордења из раздобља Трећег Рајха”.

Додаје да су неке земље, попут Француске, забраниле продају предмета који симболизирају Трећи Рајх, али да то ни у ком случају “не иде у прилог нацистичким жртвама”. Сматра да је то “као кад све гурате под тепих”.

Орден је на аукцији достигао девет пута већу цијену од очекиване почетне која је износила од 3.500 до 4.000 фунти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана