Nijemci su ih se plašili i zvali ih "Noćne vještice": One su bile pilotkinje čuvenog vazduhoplovnog puka noćnih bombardera

GS
Foto: Profimedia

"Noćne vještice" su uvijek letjele noću i gasile motore svojih zastarelih aviona baš pred samo bacanje bombi.

Jedan od najstrašnijih zvukova koje je njemački vojnik na ruskom frontu mogao da čuje u gluvo doba noći bilo je tiho "šuštanje" vetra kroz podupirače dvokrilnih bombardera "Noćnih veštica". Nadimak su im dali Nijemci koji su govorili da je to zvuk "vještičje metle".

"Noćne vještice" je organizovala Marina Raškova.

Pilotkinje nisu bile neobična pojava u SSSR-u. Letenje je bilo jako popularno 1930-ih i mnogo žena je bilo učlanjeno u letačke klubove. Ali kad je Njemačka 1941. godine napala Rusiju, Ruskinjama nije bilo dozvoljeno da pristupe sovjetskim vazduhoplovnim snagama. Međutim, bilo im je dozvoljeno da budu na linijama fronta. Marina Raškova je tada počela da dobija brojna pisama od žena koje su protestvovale zbog ove zabrane. Ako je ženama bilo dozvoljeno da se bore uz muškarce na zemlji, zašto to ne bi činile i u vazduhu?

Josif Staljin je izuzetno poštovao Marinu Raškovu. Ona mu je pokazala pisma i ubijedila ga da dozvoli ženama da budu borbeni piloti. Staljin je odobrio tri borbene grupe, koje su bile sastavljene isključivo od žena: 586. puk, 587. puk i najpoznatiji 588. puk.

Prijavilo se hiljade žena, a za svaki je odabrano 400 najboljih. Većina su bile mlade djevojke - studentkinje. Sve su prošle intenzivnu obuku u trajanju od godinu dana, tokom koje su učile sve - od upravljanja avionom do njegovog održavanja. U uslovima mira, takve obuke trajale su nekoliko godina, prenosi NacionalnaGeografija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana