Iz arhive “Glasa”

Milanka Mitrić
Iz arhive “Glasa”

Pregledajući stare novine, zarad sjećanja na prošla vremena, ovog puta vratili smo se u izdanja “Glasa” iz različitih perioda, i to u “Glas” od 6. juna 1947. godine, 11. i 12. juna 1994. godine, te 10. i 11. juna 2006. godine.

Arhiva “Glasa Srpske” sačuvana je na papiru, a jedan njen dio, koji je digitalizovan, nalazi se na sajtu www.glassrpske.com/arhiva .

1947.

Stara izdanja “Glasa” uvijek su štampana na manje stranica, te je tako i ovaj broj iz 1947. godine (godina V, broj 23) objavljen na šest stranica. Priče koje su ispunjavale tadašnje novine ticale su se poljoprivrede, privrede, dnevnih dešavanja iz raznih gradova, te brojnih zanimljivosti iz svijeta. Na naslovnoj stranici, najveći tekst bio je posvećen žetvi. Tu su bili napisi “Pripreme za žetvu i vršidbu na Državnom poljoprivrednom imanju Nova Topola”, te “Razrez poreza na dohodak zemljoradnika i poreza na dohodak od privatnih zanimanja i imovine za godinu 1946”.

Povodom stogodišnjice “Gorskog vijenca”

“Gorski vijenac” Petra Drugog Petrovića Njegoša objavljen je u Beču 1847. godine, a u ovom broju “Glasa” veći dio pete stranice posvećen je tekstu o stogodišnjici ovog velikog djela.

- Istinska književnost odražava stvarni život. A Njegoš je velik, baš po tome što je njegov “Gorski vijenac” odrazio vjerno poput kristalnog ogledala, jednu veliku epohu u životu crnogorskog naroda, sa njegovim gordim sinovima, pomalo sirovim i prijekim, ali plemenitim i punim ljubavi za viteška djela. Mi se i danas divimo moralnoj ljepoti i veličini Njegoševih junaka koji su i u velikoj i mučnoj N. O. Borbi našoj zračili najvišim primjerom žrtvovanja za slobodu čitavom jednom pokoljenju za pjesmu stvorenom - zapisano je u tom tekstu bez potpisa autora.

1994.

U jednom periodu svog postojanja “Glas” je izlazio pod imenom “Glas srpski”, a ovo izdanje kojem smo se vratili objavljeno je 11. i 12. juna 1994 (godina LI, broj 7371 i 7372). Na naslovnim stranicama novina nalazile su se tada aktuelne priče. Među naslovima izdvojeni su “Zvjezdice na nebu Banjaluke”, a tekst podsjeća na tragediju i stradanje 12 banjalučkih beba i osvrće se na protest protiv nečovječnosti koji je tada organizovan. Na naslovnoj stranici je i intervju s predsjednikom Opštinskog odbora SDS-a Markom Rajčevićem, te nekoliko manjih tekstova posvećenih dešavanjima iz kulture. Među njima je razgovor s Momom Kaporom, te veče s Ružicom Sokić organizovano u Banskom dvoru.

I nepravda ima rok trajanja

Tekst Nade Puvačić, koji se nalazio na 16. strani ovog broja, predstavio je našeg velikog književnika i slikara Momu Kapora, koji je tada dolazio u posjetu Banjaluci. Priča se osvrće na razmišljanja i stavove ovog umjetnika, te crtice o prijateljima, neprijateljima, ratu i novom svjetskom poretku.

- Moja generacija pisaca vaspitana je na pravim ratnim piscima. Uvek smo se osećali nekako dokinuti što nam se nije pružila tako velika prilika kao što je rat, pa da i mi pokažemo šta umemo. A sad, kad je rat došao među nas, najveći broj pisaca koje poznajem zgraža se nad ratom. Nas, koji odlazimo na prve linije, naše kolege, miroljubivi, kabinetski pisci, strukturalisti, postmodernisti, nazivaju huškačima i ratnim zločincima - kazao je tada Kapor.

2006.

“Glas Srpske” iz 2006. godine kojem smo se ovog puta vratili (godina LXIII, broj 11.008) objavljen je 10. i 11. juna. Centralni tekst na naslovnoj stranici bio je tekst “Dolazi vrijeme čvršćih veza” (o posjeti delegacije Vlade Srbije Banjaluci), te nekoliko manjih tekstova. Ostale vijesti s naslovnih strana bile su “Lakše do traktora”, o memorandumu potpisanom između ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i ministra privrede Republike Srbije, te tekst posvećen 18. svjetskom prvenstvu u fudbalu. Tadašnje svjetsko prvenstvo počelo je u Minhenu, a tekst je nosio naslov “Mjesec fudbalske magije”.

Djevojka fascinantnog glasa

U junu 2006. godine, u tadašnjem “Hard rok kafeu” u Banjaluci, gostovala je, sada poznata i cijenjena muzičarka Natali Dizdar, a tekst M. Kukavice, na 22. stranici ovog “Glasa”, osvrnuo se na to gostovanje. “Djevojka fascinantnog glasa” naslov je teksta o njenom nastupu pred 650-700 ljudi. To je tada bilo njeno prvo gostovanje u Banjaluci, a ona je bila na početku karijere.

- Koncert je bio zaista izuzetan. Zadovoljni su i publika i Natali. Mislim da će se ovaj događaj dugo pamtiti - kazao je tada glavni i odgovorni urednik “Hard rok radija” i “Hard rok kafea” Miroslav Vučić.

Kako je navedeno, banjalučka publika pokazala je da voli i prati njen rad od početka, a oduševljenje njenim vokalnim sposobnostima i atmosferom, ostaće dugo zapamćeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana