Zvizdić: Izražena opredijeljenost za provođenje reformi

Srna
Zvizdić: Izražena opredijeljenost za provođenje reformi

Sarajevo - BiH ulazi u novo poglavlje odnosa sa EU, zahvaljujući novom pristupu EU i iskazanoj opredijeljenosti vlasti BiH za provođenje neophodnih reformi, istakao je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, obraćajući se učesnicima Samita zemalja zapadnog Balkana u Beču.

Zvizdić je zahvalio za novi pristup EU prema BiH, kao i čitavom regionu, pokrenut u Berlinu prošle godine koji, između ostalog, i održavanjem samita u Beču, potvrđuje uspješnost pokrenutih procesa, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

"Stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju je prvi veliki korak, ali i učešće u okviru regionalnih inicijativa poput Berlinskog procesa, što moju zemlju, kao i cijeli region vodi korak bliže ka članstvu u EU", rekao je Zvizdić.

On je naglasio da je Savjet ministara BiH, od formiranja u aprilu ove godine, konkretnim mjerama i aktivnostima potvrdio odlučnost, istrajnost, kao i saglasnost u provođenju potrebnih reformi u strateški prioritetnim oblastima, odnosno u oblasti ekonomskih reformi, dinamiziranje procesa EU integracija.

"Ključan dokument za provođenje socio-ekonomskih reformi je Reformska agenda koja je usvojena od svih nivoa vlasti u BiH zaključno sa 27. julom ove godine", dodao je on.

Zvizdić je istakao da su svi nivoi vlasti prepoznali značaj tog dokumenta, odnosno važnost provođenja svih navedenih mjera s ciljem obezbjeđivanja osnova za prijeko potreban ekonomski rast zemlje, te da Reformska agenda neće ostati mrtvo slovo na papiru.

On je napomenuo da potrebne reforme nisu nimalo jednostavne i da su neke od njih nepopularne i proizvode jak odjek u javnosti, jer ne odgovaraju kategorijama u društvu koje su navikle na određene povlastice, koje predstavljaju recidiv prošlih vremena, te da kao takve nemaju mjesta u modernoj i razvojno orijentisanoj privredi BiH.

Zvizdić je dodao da su pomenute mjere samo početak te da predstoji period u kojem se sa više odlučnosti mora raditi na provođenju svih drugih mjera s ciljem jačanja poreske politike, reforme javnih finansija, obezbjeđivanja fiskalne stabilnosti, reforme u oblasti socijalnog i penziono-zdravstvenog sistema. poboljšanja poslovne klime, reforme javne uprave i vladavine prava.

On je učesnicima Samita u Beču poručio da u Savjetu ministara BiH imaju istinskog i ozbiljnog partnera, koji svoju opredijeljenost reformama ne izražava samo deklarativno, nego ulože sve napore da se one i sprovedu.

Zvizdić je izrazio nadu će na idućem "ovako značajnom skupu" imati čast da informiše učesnike o konkretnim rezultatima, te da je BiH napravila naredni značajan korak u procesu približavanja članstvu u EU, odnosno da je podnesena aplikacija za članstvo.

Zvizdić učestvuje na radnoj sjednici premijera posvećenoj ekonomskoj situaciji i reformskim procesima u regionu Samita zemalja zapadnog Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana