Župljanin: Srpska neće nestati voljom američke Ambasade

GS
Župljanin: Srpska neće nestati voljom američke Ambasade

Republika Srpska nije stvorena voljom američke Ambasade u BiH, pa njenom voljom neće ni nestati, poručio je danas predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske (VRS) Slobodan Župljanin.

"Da li u situaciji pokušaja stigmatizacije Republike Srpske i srpskog naroda ima smisla ostati u BiH, najznačajnije je pitanje za Srpsku i srpski narod i ta odluka mora biti zasnovana na jedinstvenoj volji srpskog naroda, koju treba utvrditi referendumom, kao vrhunskim modelom utvrđivanja volje naroda", rekao je Župljanin Srni.

On smatra da institucije vlasti Republike Srpske o tome treba da donesu odgovarajuće odluke služeći se opšteprihvaćenim demokratskim metodama i u uslovima mira i stabilnosti i na način kako to predviđa i Dejtonski mirovni sporazum.

Župljanin je istakao da 56 odsto zemalja članica Organizacije UN nije glasalo za rezoluciju o Srebrenici, pa se, kako ocjenjuje, u formalno pravnom smislu i ne može govoriti o usvojenoj rezoluciji.

"Važeća demokratska praksa u takvim slučajevima zahtijeva puni konsenzus, transparentnost i inkluziju svih zainteresovanih strana, što u ovom slučaju nije bio slučaj, pa se osnovano može zaključiti da ne postoji nikakva legitimna rezolucija", smatra Župljanin.

Generalna skupština UN usvojila je antisrpsku rezoluciju o Srebrenici za koju su glasale 84 države od ukupno 193 članice UN. Na glasanju je 87 država bilo protiv i uzdržano, dok 22 zemlje nisu glasale, što čini 109 zemalja koje nisu podržale taj sporni dokument.

Ovu rezoluciju, koja je inicirana bez odluke Predsjedništva BiH, glasom je podržao i predstavnik stalne misije BiH u UN koji je tako nastupio kao predstavnik isključivo Bošnjaka, a ne sva tri konstitutivna naroda.

Ambasada SAD objavila je da secesija ili "razdruživanje" Republike Srpske ne znači njenu nezavisnost niti kraj BiH nego znači kraj Republike Srpske".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana