Жупљанин: Српска неће нестати вољом америчке Амбасаде

ГС
Жупљанин: Српска неће нестати вољом америчке Амбасаде

Република Српска није створена вољом америчке Амбасаде у БиХ, па њеном вољом неће ни нестати, поручио је данас предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске (ВРС) Слободан Жупљанин.

"Да ли у ситуацији покушаја стигматизације Републике Српске и српског народа има смисла остати у БиХ, најзначајније је питање за Српску и српски народ и та одлука мора бити заснована на јединственој вољи српског народа, коју треба утврдити референдумом, као врхунским моделом утврђивања воље народа", рекао је Жупљанин Срни.

Он сматра да институције власти Републике Српске о томе треба да донесу одговарајуће одлуке служећи се општеприхваћеним демократским методама и у условима мира и стабилности и на начин како то предвиђа и Дејтонски мировни споразум.

Жупљанин је истакао да 56 одсто земаља чланица Организације УН није гласало за резолуцију о Сребреници, па се, како оцјењује, у формално правном смислу и не може говорити о усвојеној резолуцији.

"Важећа демократска пракса у таквим случајевима захтијева пуни консензус, транспарентност и инклузију свих заинтересованих страна, што у овом случају није био случај, па се основано може закључити да не постоји никаква легитимна резолуција", сматра Жупљанин.

Генерална скупштина УН усвојила је антисрпску резолуцију о Сребреници за коју су гласале 84 државе од укупно 193 чланице УН. На гласању је 87 држава било против и уздржано, док 22 земље нису гласале, што чини 109 земаља које нису подржале тај спорни документ.

Ову резолуцију, која је иницирана без одлуке Предсједништва БиХ, гласом је подржао и представник сталне мисије БиХ у УН који је тако наступио као представник искључиво Бошњака, а не сва три конститутивна народа.

Амбасада САД објавила је да сецесија или "раздруживање" Републике Српске не значи њену независност нити крај БиХ него значи крај Републике Српске".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана