Zločinci u Prebilovcima palili kosti mučenika

Darko Momić
Zločinci u Prebilovcima palili kosti mučenika

Prebilovci - U hramu Hristovog vaskrsenja u Prebilovcima juče je prigodnom besjedom i služenjem Svete arhijerejske liturgije obilježen praznik Svetih novomučenika prebilovačkih i donjohercegovačkih.

Liturgiju je služio umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije u pomen na stradanje 850 prebilovačkih Srba, uglavnom žena i djece, koji su početkom avgusta 1941. godine živi gurnuti u jamu Golubinka kod sela Šurmanci, nadomak Međugorja.

Vladika Atanasije u besjedi je podsjetio da su Prebilovci u posljednjem ratu po drugi put uništeni i da je na tom mjestu nakon rata zatekao sve sravnjeno, a kosti zapaljene.
- Zločinci su palili kosti Prebilovčana. Ovdje smo 1991. godine sahranili 40 sanduka kostiju, a nakon rata ostatke smo sakupili u sedam sanduka. Teško onima koji se bore sa mrtvima, izgubili su bitku unaprijed. Sada hoće da nam nametnu EU, nepravednu, nehumanu i antiljudsku uniju da bi nas poravnali i glave skinuli - poručio je vladika Atanasije.

Paroh čapljinski Marko Gojačić rekao je da je ovo treća godina od osveštanja hrama i naglasio da je 6. avgust veoma značajan dan za ovo mjesto i cijelu Hercegovinu.

- Danas slavimo vaskrsenje sela i hrama. Došao je veliki broj poklonika iz Republike Srpske i Srbije. Nadam se da će nas svake godine ovdje biti sve više i da ćemo u Prebilovcima svjedočiti ne smrt, već vaskrsenje i radost života - rekao je Gojačić.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da su Prebilovci simbol stradanja srpskog naroda u Hercegovini, ali i nevjerovatne snage ljudi koji pokazuju da će uprkos svemu opstati na ovim prostorima.
- Ovo su prostori gdje su Srbi živjeli i gdje će živjeti, bez obzira na pokušaje drugih da ovdje zatru naše postojanje - rekao je Ivanić.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica podsjetio je da je u Prebilovcima stradalo 80 odsto stanovništva, što nije zabilježeno nigdje u svijetu.

Hram Vaskrsenja Hristovog sagrađen je u znak sjećanja na 4.000 Srba iz donje Hercegovine stradalih od ustaša u Drugom svjetskom ratu i bačenih u jame, a čije su kosti minirane 1992. godine u Spomen-kosturnici koja se nalazila na mjestu današnjeg hrama. Njegova svetost patrijarh srpski Irinej 8. avgusta 2015. godine osveštao je novi hram koji je urađen po uzoru na Crkvu Hristovog groba u Jerusalimu, a sagrađen uz pomoć predsjednika Srpske Milorada Dodika i podršku Srba iz dijaspore.

Drveni krst

Predsjednik Srpskog nacionalnog društva Prebilovci Milenko Jahura rekao je da su Hrvati zauzeli veliki kompleks zemlje i da ponovo preoravaju, raskopavaju i uništavaju Prebilovce.

- Tamo gdje namjeravaju da kopaju i gdje je veliko stratište porodice Medan, gdje je majka sa četiri brata, četiri snahe i 19 unučića zaklana, danas smo postavili drveni krst kao znak da je to mjesto stradanja i da je to srpska zemlja - rekao je Jahura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana