Zločin nad pravdom i zrdavim razumom

Željka Domazet
Zločin nad pravdom i zrdavim razumom

Sarajevo - Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo je u petak u drugostepenom postupku optužbi za ratne zločine komandanta Armije RBiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića poslavši tako novu poruku Srbima u BiH da je to politička institucija kojoj cilj nije pravda i pomirenje.

 

 

 

 

 

Iako je ovakva presuda očekivana, dok se informacija da će Orić ponovo biti oslobođen danima povlačila po sarajevskim pravosudnim i političkim kuloarima, odluka Apelacionog vijeća izazvala je žestoka reagovanja u Srbiji i Republici Srpskoj, dok je u FBiH naišla na odobravanje, pa čak i slavlje.

U reagovanjima u Srpskoj dominiraju poruke da bi pravosudnim institucijama trebalo da bude uskraćeno finansiranje, predlaže se i novo aktiviranje odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, a preovladava ogorčenje zbog ovakve odluke i stav da je pravosudni sistem ozbiljno poremećen.

Izricanju presude nisu prisustvovali članovi sudskog vijeća Dragomir Vukoje i Senadin Begtašević, kao ni  postupajući tužilac Miroslav Janjić, a sudnicu su tokom izricanja presude napustili članovi porodica srpskih žrtava.

 

 

 

Uvrede

 

Oni su brutalno izvrijeđani ispred zgrade pravosudnih institucija BiH od velike grupe Bošnjaka koja je došla da podrži Orića. Orićeve pristalice, okićene bošnjačkim ratnim zastavama, su uzvikivale “Alahu-ekber”, a oko zgrade bile su raspoređene jake policijske snage sa dugim cijevima.

Predsjedavajući Apelacionog vijeća Tihomir Lukes, obrazlažući presudu, rekao je da Tužilaštvo BiH nije van razumne sumnje dokazalo da su Orić i Muhić počinili ratni zločin i da iskaz svjedoka “O1” nije vjerodostojan i pouzdan.

- Svjedočenje je bilo kontradiktorno i ni Oriću ni Muhiću krivično djelo ratnog zločina nije dokazano - rekao je Lukes.

Tužilac Miroslav Janjić je kazao da ova presuda pokazuje sav apsurd pravosuđa na nivou BiH.

- Dok su ovakvi Visoki sudski i tužilački savjet BiH, Sud i Tužilaštvo BiH, pravda će drugima doći nekad, a Srbima nikad. Predstavnici iz RS u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, kao i pravosudnim institucijama na nivou BiH, svi od prvog do zadnjeg, treba da stave prst na čelo i dobro razmisle zašto je to tako i šta će sutra biti - rekao je Janjić.

Prema njegovim riječima, to nije ono što se željelo postići pravosuđem BiH. Odgovarajući na pitanje o mogućnosti da optužnica nije sadržavala sve potrebne elemente da bi došlo do osuđujuće presude, Janjić tvrdi da odbrana ni na jedan način dokazima nije dovela optužnicu u pitanje.

- To je pokazano time što je prvostepena presuda donesena na prevaru. Presuda koja je zasnovana na imaginarnom dokazu, koji ne postoji u fizičkom smislu i koji nije viđen na glavnom pretresu, više je nego prevara i zato je kao takva ukinuta. Odlukom Apelacionog vijeća utvrđeno je da je donesena na prevaru - rekao je Janjić, ističući da nikako nije očekivao da presuda bude oslobađajuća.

Na pitanje o mijenjanju iskaza pojedinih svjedoka, te odustajanju nekih od daljeg svjedočenja, Janjić kaže da se tu postavlja pitanje koliko je to do svjedoka, a koliko do institucija.

- Šta mogu svjedoci, koji su građani negdje u Srebrenici i Bratuncu, kada ja kao postupajući tužilac nisam imao bilo kakvu zaštitu od institucija. Nisam imao zaštitu od VSTS-a kada su mi upućene prijetnje. Niko se nije oglasio iako je javnost RS i BiH obaviještena. Niko iz VSTS-a nije našao za shodno nijednu riječ o tome da kaže, bar samo da javno to osudi - rekao je Janjić.

Prema nezvaničnim informacijama “Glasa Srpske” sudija Vukoje je bio za osuđujuću presudu, ali je preglasan. Za naš list je kratko rekao da ne može da komentariše odluku, kao ni o tome kako je glasao na sjednici sudskog vijeća.

 

Ozbiljan poremećaj

 

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović najoštrije je osudio presudu ističući da je to nastavak selektivnog, politički obojenog, neobjektivnog i nepravednog rada najviših pravosudnih institucija BiH.

- To je još jedna u nizu brojnih presuda pravosuđa BiH koja ruši pravdu, istinu i pomirenje u ovoj zemlji. Sud BiH nastavio je praksu ignorisanja zločina počinjenih nad Srbima u proteklom ratu u predmetima u kojima brojni materijalni dokazi i izjave svjedoka potvrđu sva zvjerstva i strašne zločine počinjene nad srpskim civilima i vojnicima - naglasio je Čubrilović.

On je zaključio da je oslobađajuća presuda Oriću potpuni krah pravosudnog sistema BiH.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je da oslobađajuća presuda Naseru Oriću pravi ozbiljan poremećaj i ozbiljne teškoće u funkcionisanju pravosuđa BiH.

- Presuda sasvim jasno pokazuje da se ovakvim postupanjem suda u tri vode pere biografija, ne samo Orića, nego i mnogih događaja koji su iza nas, a kojih se užasavam. Užasavam se svakog zločina, a posebno ratnog i smatram da ovo pravi ozbiljan problem, prije svega, u nastojanju da se reformiše pravosudni sistem u BiH - istakao je Kasipović.

Reagovale su i brojne političke partije. Portparol SNSD-a Radovan Kovačević izjavio je da presuda Suda predstavlja zločin nad pravdom i zdravim razumom. Kovačević je ocijenio da je evidentno da je Sud BiH preuzeo identičnu matricu od Haškog tribunala. Socijalistička partija saopštila je da presuda kojom je Sud BiH oslobodio Orića predstavlja zločin nad pravosudnim sistemom i metak u srce BiH, koja je posljednjih 20 godina živjela na aparatima. PDP je saopštio da je presuda dokaz neprofesionalnosti, političkog rada i selektivnog pristupa pravdi u BiH, a predsjednik Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica je izjavio da presuda predstavlja konačan dokaz da u BiH pravda za Srbe ne postoji.

Predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić rekao je da Srpska treba da prestane da finansira institucije pravosuđa na nivou BiH.

- Ovakva presuda je dokaz da u BiH ne postoji Sud, pravosuđe niti pravda za Srbe i da je to sve postalo potpuno besmisleno - rekao je Savčić.

Orić je nakon izricanja oslobađajuće presude rekao da je cijeli proces bio montiran.

- Pravda je pobijedila i idemo dalje - rekao je Orić.

 

Napustiti Sud i Tužilaštvo

 

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić smatra da oslobađajuća presuda Oriću samo potvrđuje da u Sudu i Tužilaštvu BiH nema pravde, već da u ovim institucijama vlada politika, zbog čega treba da ih napuste srpski predstavnici.

- Pošto je visoki predstavnik ranije nametnuo Zakon o Sudu i Tužilaštvu BiH, neka takvo pravosuđe vodi sebi, a srpski predstavnici treba da napuste sve institucije pravosuđa na nivou BiH - rekao je Dukić.

Kojić: Ukinuti pravosuđe BiH

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić ocijenio je da presuda Oriću predstavlja poraz BiH, poraz demokratije, pravde i jednakosti građana pred zakonom.

- Porodice su čekale pravdu više od 20 godina i nisu je dočekale. Naser Orić se danas njima smijao u lice pred Sudom BiH, očigledno znajući da su određene bošnjačke politike, politike SDA, uticale na ovu presudu - naglasio je Kojić koji smatra da je potrebno pokrenuti inicijativu za ukidanje pravosuđa na nivou BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana