Zbog spomenika Tuđmanu spriječen festival srpske narodne pjesme

novosti.rs
Zbog spomenika Tuđmanu spriječen festival srpske narodne pjesme

Petrinja - U Petrinji svi protiv festivala ojkanja. Strah natjerao pjevačke grupe da otkažu učešće. U Petrinji je u subotu na gradskom trgu otkrivena spomen ploča pokojnom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.

Izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića na otkrivanju spomen-ploče prvom hrvatskom predsedniku Franji Tuđmanu u Petrinji pohvalio je branitelje što su spriječili festival ojkanja, koji je danas trebalo da bude održan u tom gradu.

- Hvala im što nisu dopustili da se baš na ovaj dan, kada je 1991. u Petrinji boravio Tuđman, organizuje nekakav festival ojkanja. Na današnji dan su četnici napali i Vukovar, a mi smo tu trebali da imamo nekakvo srpsko veselje - rekao je Miodrag Demo, predsjednik Odbora za branitelje Gradske skupštine, koji je u ratovima devedesetih ranjen pred Banjalukom.

Treći festival ojkanja, na kojem je trebalo da nastupi 13 grupa, odložen je zbog napada braniteljskih udruženja, nakon čega su nastupe otkazale prvo dvije grupe iz Srbije, a onda i grupe iz Hrvatske i BiH. Posljednju riječ o tome izreći će Unesko, kojem je prijavljen cio slučaj.

Dok je na postavljanje ploče Tuđmanu došlo vođstvo grada i županije, kao i ministar Tomo Medved, oni koji su željeli da dođu na festival ojkanja poručili su da ih je strah i da odustaju.

- Prvo smo nastojali da ih razuvjerimo, ali je strah ostao i zato smo odložili festival - kaže Mara Vilus, iz pododbora "Prosvjete" u Petrinji.

Tuđmanova spomen-ploča otkrivena je na centralnom trgu u Petrinji koji takođe nosi njegovo ime, a svi prisutni su izrazili zadovoljstvo što će uskoro i Zagreb dobiti veliki spomenik koji je najavio sam gradonačelnik Bandić.

- Biće to najveći i najljepši spomenik - rekao je Bandić, dodajući i da će biti osvijetljen reflektorima.

Obale, mostovi, trgovi...

Spomenici Franji Tuđmanu postavljeni su u gotovo svim hrvatskim gradovima, a njegovo ime nose i tri velika mosta, u Dubrovniku, Čapljini i Osijeku. Po Franji Tuđmanu nazvano je pedesetak trgova u hrvatskim gradovima, a u deset mjesta Tuđmanovo ime se koristi za nazive obala. Istoričari umjetnosti tvrde da su mnogi dosad podignuti spomenici izuzetno niske umjetničke vrednosti, a neki i prava rugla. (novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana