Zatvara se migrantski kamp Trnovi u Velikoj Kladuši

klix.ba
Zatvara se migrantski kamp Trnovi u Velikoj Kladuši

U Velikoj Kladuši jutros je počelo uklanjanje šatorskog naselja u mjestu Trnovi, čime će ovaj improvizirani kamp konačno biti zatvoren i uklonjen, potvrđeno je za klix.ba iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Rješenjem o poduzimanju hitnih mjera Službe za inspekcijske poslove Opštine Velika Kladuša, radnici preduzeća “Komunalije” jutros su počeli uklanjanje komunalnog i drugog otpada uz vodotok Kladušnice oko improviziranih šatora u Trnovima. Na terenu su prisutni radnici navedene Službe, pripadnici Policijske stanice Velika Kladuša i radnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM).


“Dogovorili smo se s Opštinom Velika Kladuša da njihovo komunalno preduzeće uradi taj posao te su jutros i počele aktivnosti. Tokom dana šatorsko naselje trebalo bi biti očišćeno, jer je tamo stvarno neuslovno, a dolaze hladniji dani”, rekao je za klix.ba Dražen Rozić, šef operacija IOM-a za BiH.

Posljednjih dana broj migranata u kampu Trnovi opadao je zbog loših vremenskih uslova, a prema posljednjim podacima taj broj se kretao od 10 do 20 migranata. Oni su obaviješteni da će kamp biti zatvoren te im je upućena molba da ga napuste.

“Svima njima je ponuđeno da pređu u centar Miral. Tamo i dalje imamo smještajne kapacitete i slobodne krevete. Neki odbijaju, dok su neki već prešli. Mi nikome ne možemo zabraniti da tamo boravi i sve je do njih”, pojasnio je Rozić dodajući da u privremenom prihvatnom centru formiranom u objektu firme Miral u velikokladuškom naselju Polje trenutno boravi blizu 600 migranata.

Improvizirani kamp u Trnovima formirale su opštinske vlasti sredinom maja, a u njega su premješteni migranti koji su se prije toga stacionirali u Gradskom parku u centru Velike Kladuše.

Rozić nam je potvrdio i da su svi migranti iz Đačkog doma u Bihaću premješteni u prihvatni centar Bira. Na objektu Đačkog doma u Borićima trenutno se vrše infrastrukturni radovi, nakon čega bi u njega trebalo biti smješteno blizu 550 migrantskih porodica s djecom.

“Đački dom trenutno je prazan, a ranije su uklonjeni i šatori koji su se nalazili oko njega. Radovi su u punom jeku. Jučer smo razgovarali s izvođačima, odredili smo neke prioritete i želimo da se radovi i ubrzaju. U naredne tri sedmice oni bi trebali biti okončani, a Đački dom trebao bi tada biti naseljen migrantskim porodicama”, rekao je Rozić.

Prema njegovim riječima, u Biri se nalazi blizu 2.000 migranata.

“Vjerujemo da su se i oni koji borave u privatnom smještaju u Bihaću odlučili da pređu u Biru, tako da svaki dan imamo prijem novih migranata. Taj broj do kraja sedmice mogao bi se povećati od 150 do 200”, kazao je za kraj Rozić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana