Zapošljavali u Pravobranilaštvu bez konkursa

Vedrana Kulaga
Zapošljavali u Pravobranilaštvu bez konkursa

Banjaluka - Pravobranilaštvo RS potrošilo je lani 4,1 milion maraka i za 56.000 "probilo" odobreni budžet, a revizori su ih upozorili na propuste pri isplati naknada, zapošljavanja i popunjavanja putnih naloga.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS dala je pozitivno mišljenje na prošlogodišnje finansijske izvještaje Pravobranilaštva RS, dok su u pogledu usklađenosti pojedinih aktivnosti sa zakonskim odredbama iskazali mišljenje s rezervom. U Pravobranilaštvu su na kraju godine radili pravobranilac, devet zamjenika i 126 izvršilaca. Stav revizora je da radnici nisu raspoređeni u skladu sa važećim pravilnikom i njegovim izmjenama. Prošle godine je sa devet izvršilaca bez konkursa zaključen ugovor na neodređeno vrijeme, a jedan od njih je kasnije postao pomoćnik pravobranioca. Revizori su istakli da zapošljavanje nije obavljeno u skladu sa Zakonom o Pravobranilaštvu i Zakonom o državnim službenicima.

Zamjerke su iznesene i na prijem pripravnika.

- Pripravnici su primljeni bez javnog konkursa, a pet izvršilaca angažovano je po ugovoru na određeno vrijeme zbog povećanog obima posla na period duži od šest mjeseci, što nije u skladu sa zakonima - navedeno je u izvještaju.

Pravobranilac je donio novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, koji je stupio na snagu krajem januara ove godine po kojem u Pravobranilaštvu ima mjesta za 164 izvršioca.

Revizori su istakli da nisu u potpunosti poštovani ni propisi o naknadama za službena putovanja i o popunjavanju putnog naloga.

- Pojedini nalozi o službenom putu nisu potpisani, u nekim slučajevima ne vode se putni nalozi za upotrebu privatnog vozila u službene svrhe i to u sjedištima Istočno Sarajevo i Sokolac, a na pojedinim putnim nalozima ne vodi se evidencija o utrošenoj količini goriva - naveli su revizori i dodali da je sporan i obračun i isplata naknada za prevoz, jer su računi pravdani bez dokaza o udaljenosti od mjesta stanovanja, što je suprotno zaključku Vlade RS iz 2009. godine.

Pravobranilac RS Slobodan Radulj rekao je da su morali zaposliti nove ljude da bi stigli obraditi nekoliko hiljada tužbi iz FBiH za isplatu ratne odštete na koje je trebalo da odgovore u roku od mjesec.

- Vlada RS je donijela zaključak o kadrovskom jačanju i morali smo hitno primiti nekoliko pripravnika. Kada su položili pravosudni ispit i stekli dvije godine staža, njima staž prelazi u radni odnos - rekao je Radulj i ocijenio da su neki od njih napredovali i stigli do pomoćnika.

Troškovi

Pravobranilaštvo RS je lani potrošilo 663.415 KM više u odnosu na prethodnu godinu. Najviše novca dato je za lična primanja - 3,8 miliona KM, a ta stavka porasla je za 20 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana